Högt pris för Vänsterpartiets stöd

Ledare Artikeln publicerades

Inte till salu, står det lite kryptiskt på valaffischerna med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Vem har velat köpa?

Men på fredagen fick orden ett nytt innehåll, när Sjöstedt via debattsidan i Dagens Nyheter lade fram sitt bud till en eventuell rödgrön regering.

Vinster i välfärden är den enda fråga partiet driver i valrörelsen, och Sjöstedt kom med en tämligen utförlig plan för hur dessa ska tas bort. Den 1 januari 2017 ska välfärden, till vilken Sjöstedt förvisso inte räknar tandvården, ha ”avkommersialiserats”.

För S-ledaren Stefan Löfven är detta naturligtvis ett formidabelt problem. Med de riktlinjer för hur regeringsfrågan ska lösas som Alliansen har presenterat blir Socialdemokraterna med nuvarande opinionssiffror beroende av Vänsterpartiets stöd i budgetarbetet, men i just detta budgetarbete kommer priset för Vänsterpartiets medverkan att vara högt. Sjöstedt är som sagt inte till salu.

Men bortom maktpolitiken finns också en sakfråga. Sjöstedt säger sig ha ”massivt stöd” för förslaget att förbjuda vinstuttag i välfärdsföretag. Så kan man tolka opinionen, men det ska då också sägas att en lika massiv majoritet av medborgarna vill ha valfrihet på alla områden: barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg.

För denna majoritet och dess önskemål finns inget utrymme i Vänsterpartiets modell, och därmed sannolikt inte heller i en gemensam rödgrön politik.