Annons

Högern har vunnit värderingsstriden

Den svenska politiska debatten har förändrats radikalt de senaste fyra åren – till borgerlighetens fördel.
Ledare • Publicerad 7 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett annat Sverige som går till val på söndag jämfört med 2014.

Befolkningssammansättningen har förändrats. Fler väljare har utländsk bakgrund än tidigare. 578 000 utländska medborgare får rösta i 2018 års kommun- och landstingsval. Förra valet var de 455 000.

Nu vill alla partier ha fler poliser.
Nu vill alla partier ha fler poliser.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

I Kalmar län kan nyanlända spela en betydande roll i lokalvalen. I Norrliden Östra saknar 17,6 procent av dem som kan rösta svenskt medborgarskap. Siffran för Hultsfred Södra är 18,8 procent.

Det politiska klimatet har också gått igenom ett radikalt skifte: till det bättre. Sådant som var otänkbart för fyra år sedan är numera helt okontroversiellt. Till stor del handlar det om synen på migration och integration. Till skillnad från den förra valrörelsen förespråkar både Moderaterna och Socialdemokraterna en flyktingpolitik där ordning och reda står i centrum.

Svenska värderingar har sällan diskuterats så mycket som de senaste åren. Det är möjligt att tala om de problem som den stora flyktinginvandringen till Sverige har medfört, både ekonomiska och kulturella, oftast utan rasistanklagelser.

Den svenska flaggan har synts mer under den senaste mandatperioden, och inte bara på sverigedemokratiska tillställningar. Numera är det inte alls uppseendeväckande att en socialdemokratisk partiledare uppträder med enorma bilder på svenska flaggor i bakgrunden.

Det är fortfarande tabubelagt att tala om att invandrare ska assimileras, även om det är vad många menar när de säger ”integration”. Men kraven på att invandrare ska anpassa sig till det svenska samhället har ökat.

I sitt jultal förra året sa moderatledaren Ulf Kristersson att den som kommer till Sverige men inte står ut med individualism, jämlikhet och jämställdhet har valt fel land. Den förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt hade aldrig talat i de termerna.

Ett annat exempel är den debatt som följde då det uppmärksammades att Yasri Khan, kandidat till MP:s partistyrelse, vägrade att skaka hand med kvinnor. Khan uteslöts och statsminister Stefan Löfven (S) fastslog att i Sverige tar man både kvinnor och män i hand. Hade han sagt samma sak 2014? Tveksamt.

Det är inte bara i flyktingpolitiken som det ska vara ordning på torpet. Stackars Jan Björklund (L) har förlorat sin främsta konkurrensfördel. Det är svårare att kritisera flumskolan när de flesta partier accepterar tidigare betyg och är ense om att stöket i skolan måste stoppas. Till och med Socialdemokraterna förespråkar mobilförbud i klassrummet.

Inställningen till ordningsmakten har också blivit mer positiv. Partierna försöker överbjuda varandra när det gäller vilka som kan skaka fram flest poliser. Även Vänsterpartiet är med i budgivningen. Reva-debatten, där polisen ansågs vara hänsynslös som utförde utlänningskontroller i tunnelbanan, känns synnerligen avlägsen.

Sådant som tidigare var självklara inslag i den politiska debatten har blivit icke-frågor. Ingen talar om vare sig identitetspolitik eller behovet av tillväxtkritik längre.

Mycket tyder på att borgerligheten har vunnit striden om värderingarna. Nu får Moderaterna närmast anstränga sig för att ligga till höger om Socialdemokraterna i frågor som rör lag och ordning. Det är i sanning ett nytt Sverige.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons