Annons

Finlands sak är svår

Ryska markinköp på militärstrategiskt viktiga platser i Finland vållar oro och finns i bakgrunden när det gäller helgens stora polisoperation i Åbolands skärgård.
Ledare • Publicerad 24 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Husrannsakningar som här i Ybbersnäs, Pargas i Finland hänger samma med den stora polisoperationen i Åbolands skärgård.
Husrannsakningar som här i Ybbersnäs, Pargas i Finland hänger samma med den stora polisoperationen i Åbolands skärgård.Foto: Kirsi Kanerva

Finlands sak är vår, heter det med rätta som bekant. Men när en lika storskalig som ovanlig polisoperation inträffar en lördagseftermiddag i vårt östra broderland var det länge tyst i svenska medier. Detta trots att operationen inträffade i det svenskspråkiga Finland och omgående rapporterades i pressorgan som Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser, Österbottens Tidning och Vasabladet.

Det var under lördagen ett hundratal tjänstemän från finländsk polis, sjöbevakning, gränsbevakning och skattemyndighet understödd av militär en stor insats i skärgården utanför Åbo. Invånare berättade för lokala medier hur maskerade tungt beväpnade poliser kom i gummibåtar. Det exceptionella underströks av att en stor flygförbudszon i skärgården också inrättades.

Annons

Centralkriminalpolisen dementerar att insatsen hade andra syften än att bekämpa misstänkt penningtvätt. Några timmar efter det att tungt beväpnade och maskerade poliser genomfört husrannsakningar talade dock försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva om att utländska markinköp på strategiska platser Finland måste begränsas. Det ger en signal om vad insatsen i skärgården i verkligheten handlar om.

Det är ingen hemlighet att bolaget i centrum för helgens stora operation är ryskt.

I flera år har det köpt upp fastigheter i Åbolands skärgård nära djupa farleder. Bolaget äger också fastigheter invid militära skyddsområden och flygfält vilket den finska Skyddspolisen uttryckt oro för då investeringarna förefaller kommersiellt sett tveksamma.

Oron finns naturligtvis för att fastigheterna kan användas för nutidens så kallade irreguljära krigföring där den traditionella uppdelningen mellan krig och fred helt suddas ut och där alla delar av samhällets resurser som kan användas för att vinna konflikten tas i bruk. Medier, energibolag, privata säkerhetsföretag för att bara ta några relevanta exempel.

Förvärven ter sig långt ifrån slumpartade. Fastigheter kan nyttjas av ”gröna gubbar” i kristider - det vill säga ge illegalister, spioner och soldater från främmande makt, husrum. I ett krisscenario får också myndigheterna stora svårigheter att med lagliga medel tvångsinlösa fastigheter. I den ryska utrikes- och säkerhetspolitiken fungerar inte bara de väpnade styrkorna som maktmedel utan också privata och statliga bolag eller andra institutioner innehar eller kan tilldelas uppgifter vad gäller exempelvis spionage.

Händelserna i skärgården utanför Åbo angår Sverige i allra högsta grad. Vi tenderar sällan att se bortom de egna gränserna i Östersjön utan är ofta låsta i vår snäva territoriellt-geografiska omvärldssyn.

Gotland är centralt i svensk debatt. Men kartan är en och samma för alla. Danska Bornholm är minst lika militärstrategiskt viktigt som ett lås in till Östersjön. Extern kontroll över farleder utanför Finlands kust utgör också ett hot mot Sverige.

Det är samma hav utanför Åbo som utanför Kalmar.

Den marginella bevakningen av händelserna i Finland säger därför något om oss själva: Dels att Norden är konstant underbevakat i svensk press trots vår gemensamma historia och trots att vi handlar och reser allt mer mellan länderna.

Dels att frågor av säkerhetspolitisk betydelse har, om uttrycket tillåts, en tendens att gå under radarn. I det ligger tyvärr en blindhet som försvårar upptäckten av hot - också på den västra sidan av Östersjön.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons