Annons

Ett nej med kraft till ledningen

Svenska kraftnät får en rejäl bakläxa av Energimarknadsinspektionen som säger nej till kraftledningen mellan Nybro och Hemsjö.
Ledare • Publicerad 9 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Barometern-OT:s Martin Tunström om kraftledningen.
Barometern-OT:s Martin Tunström om kraftledningen.

Markägare och kommuner får i stort sett rätt på alla punkter av Energimarknadsinspektionen. Svenska kraftnät har inte utrett andra lokaliseringen av ledningen, förbi bebyggelse, och heller inte alternativ till en luftburen ledning, enligt avgörandet.

Ett så tydligt avgörande är ovanligt. Svenska kraftnät får också hård kritik för brister i samrådsprocessen.

Annons

”Nu har lokalbefolkningen också fått rätt.”
Avslag. De protesterande i Nybro och Emmaboda fick rätt.
Avslag. De protesterande i Nybro och Emmaboda fick rätt.Foto: LENA EHRING

Det var också tydligt att något gick fel från första början. Smålands skogar består av små skiften, förvaltade i generationer, av lokala markägare som nu upplevde att deras äganderätt inte respekterades. Allt kändes som förutbestämt. Invånarna i Emmaboda och Nybro inkluderades inte i planeringen.

Nu har lokalbefolkningen också fått rätt. Affärsverket med myndighetsfunktioner hade inte utrett alternativ, affärsverket hade låst sig vid en lösning.

Ja, Svenska kraftnät hade till och med missat att den i området så populäre Vilhelm Moberg var i myndighetstvist om en kraftledning på sin mark. Även för Moberg var kraftledningen en symbol för myndigheters bristande hörsamhet och respekt för medborgarna. Det finns en symbolik att ledningsmotståndet varit så utbrett i Mobergland.

Till bilden hör att hårdare regler är på väg. Efter ett tillkännagivande från alliansen och SD arbetas det på i regeringskansliet om hur oberoende aktörer ska granska Svenska kraftnäts ledningsplaner. Bland annat ska miljöeffekter av nya ledningar värderas samhällsekonomiskt. Därmed skulle Miljöbalkens regler förstärkas.

Inte heller riksdagens markering fick Svenska kraftnät att tänka till. Riksdagen styr inte affärsverk, men signalen om hårdare regler borde rimligen ha fått affärsverket att bokstavligen vända på alla stenar när det gällde kraftledningen.

Få förnekar behovet av nya ledningar. Utan ett utbyggt stamnät väntar elbrist i delar av landet.

Vilhelm Moberg sa till slut ja till ledningen. Han insåg betydelsen av fungerande elnät. När hans äganderätt var respekterad lät han ledningen bli byggd.

Så fungerar Smålänningen.

För regeringen väntar ett o(h)mständigt ärende. Det är nämligen ministären som är sista instans, ett överklagande ska således inte prövas av någon förvaltningsdomstol utan går direkt till regeringen som alltså också har Energimarknadsinspektionens rapport på sitt bord.

Här finns en spänning inom ramen för Jök-partierna med tanke på Centerns lokalt hårda motstånd mot kraftledningen. Svenska kraftnät blir således än en gång ett regeringsproblem.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons