Annons

Dubbla budskap från Kommunal

Diskussionen om 30-timmarsveckan har sannolikt dött när även Kommunal tar avstånd från idén.
Ledare • Publicerad 22 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kommunals rapport är mer ideologisk än konsekvent.
Kommunals rapport är mer ideologisk än konsekvent.Foto: Maja Suslin/TT

Fackförbundet Kommunal har inlett sin kongress, och presenterade under tisdagen rapporten ”Tid är pengar” som utforskar konsekvenserna av att förkorta arbetsveckan till 30 timmar. Rapporten landar i att en förkortning av arbetsveckan får oönskade effekter såsom minskad jämställdhet, personalbrist, och sämre löneutveckling. Det har dessutom inte riktigt fungerat i länder som försökt införa det, exempelvis Frankrike och Tyskland. Föga förvånande resultat. Det är därför inte överraskande att det är en minoritet av Kommunals egna medlemmar som vill byta framtida löneökningar mot kortare arbetstid.

Dock vägrar Kommunal att släppa frågan, utan vill ha kvar som mål att ända få till en minskning. Förbundet menar att det är teoretiskt möjligt för staten att gå in med 30 miljarder kronor för att löntagarna inom Kommunals avtalsområden ska få en kortare vecka, men kanske inte så realistiskt.

Annons

Istället föreslås ett konkret förslag om att införa arbetstidskonton, likt det industrifacken redan drivit igenom. Arbetstidskonton ska ge möjlighet till arbetstagaren att kunna välja mellan förkortad arbetstid eller mer lön. På sikt ska man kunna arbeta 50 timmar mindre per år.

Det kan tyckas bakvänt att man å ena sida inser att en arbetstidsförkortning inte är särskilt realistiskt eftersom att det verkar drabba arbetstagarna mer än det gynnar dem, och att å andra sidan fortsätta att förespråka det. Men i slutändan är det ganska rimligt. Vem vill inte ha ett förbund i ryggen som lobbar för att man ska få jobba mindre för mer pengar? Oemotståndligt. Ideologiska drömmar trumfar tråkig realism alla dagar i veckan.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons