Björklunds skjorta gjorde ett bättre val än L

Ledare Artikeln publicerades

Var det ett bra val för vänstern? Varför blev det succé för KD?

 

Björklunds skjorta gjorde ett bättre val än L

Liberalerna står kvar och stampar, valresultatet blir ungefär detsamma som 2014. Mer EU gick, föga förvånande, inte hem i stugorna. Partiledaren Jan Björklunds mörkblå skjorta, som enligt egen uppgift har medverkat vid tre sommartal och minst ett dussin partiledardebatter, har väckt mer intresse än partiets politik. Om man hade kunnat rösta på skjortan, som i skrivande stund auktioneras ut på sajten Tradera för närmare 40 000 kronor, i stället för Jan Björklund hade L nog haft en bättre chans i riksdagsvalet.

Jan Björklund iklädd sin berömda skjorta.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jan Björklund iklädd sin berömda skjorta.

***

Vilka vänsterframgångar?

Vänsterpartierna jublade när Jonas Sjöstedt talade på valvakan på Södermalm i Stockholm på söndagskvällen. Det blev ett bra val för Vänsterpartiet. Men det blev inget bra val för vänstern: tvärtom. 2014 fick Feministiskt Initiativ och V 8,8 procent av rösterna tillsammans. Nu får partierna mindre än så. Fi, som var hyggligt nära en riksdagsplats förra valet, fick enbart 0,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Ryktet om vänstervågen är betydligt överdrivet.

***

Välfärdsvalet 2018

Socialdemokraterna sa att höstens val skulle vara en folkomröstning om välfärden. Partiet hade till viss del rätt. Enligt SVT:s vallokalsundersökning tyckte väljarna att sjukvården var den viktigaste frågan. Det är förmodligen ett bidragande skäl till att Kristdemokraterna gjorde ett sådant succéval. KD var det enda parti som verkligen fokuserade på sjukvården i valrörelsen. Om S ska göra välfärden till huvudfråga i nästa val bör partiet rimligen ha en generalplan för hur den ska se ut.