Län

Uppfinningar om hus och vattenrening prisas

Kalmar Artikeln publicerades
John Nyberg (Pure Bio Synergy) och Andreas Hermansson (Storebrolyan) är årets vinnare av länets SKAPA-stipendium.
Foto:Mats Holmertz
John Nyberg (Pure Bio Synergy) och Andreas Hermansson (Storebrolyan) är årets vinnare av länets SKAPA-stipendium.

2017 års bästa innovatörer finns i norra länet. Storebro och Ankarsrum är hemorterna för årets länsvinnare av SKAPA-priset.

Stiftelsen SKAPA, som bildades 1985 till minne av Alfred Nobel, delar ut landets största innovationsstipendium där riksvinnaren får hela 500 000 kronor. I kategorin Unga innovatörer är det hälften så mycket pengar på spel. Under tisdagen prisades Kalmar läns vinnare vid en ceremoni i residenset i Kalmar där länsrådet Malin Almqvist och Almis vd David Lengström delade ut priserna.

Årets vinnare av utvecklingsstipendiet i Kalmar län är John Nyberg från Ankarsrum med sitt företag Pure Bio Synergy som han driver tillsammans med kompanjonerna Manfred Fandrich och Tosawon Chaimongkonskoon.

– Det vi, kortfattat, lyckats göra är att framställa ozon från omgivande luft i fuktiga och varma klimat på ett kostnadseffektivt sätt, berättar John Nyberg.

Pure Bio Synergy ger därmed möjlighet till vattenrening på plats i små byar i tropiska klimat som inte har tillgång till stora reningsverk.

– På de här breddgraderna finns ett stort behov att vattenrening, sanitet och hygien. Med vårt system kan vi placera ut enheter i varje by som behöver rena sitt vatten, säger John Nyberg.

Bolaget bildades 2015 och har ett mål att bli en internationell aktör för ett hållbart kretslopp. John Nyberg mottog 25 000 kronor för länspriset.

Pristagaren för Unga innovatörer blev Andreas Hermansson för sin idé med Storebrolyan AB. Företaget vill massproducera mindre och billiga bostäder.

– Vi har kommit på en vägg- och bjälklagskonstruktion som gör att vi kan bygga våra hus 40 procent billigare per kvadratmeter än många av våra konkurrenter. Vi har också betydligt färre timmar per man vilket gör oss effektiva i processen, berättar Andreas Hermansson som får 15 000 kronor för sin innovation.

Storebrolyan vänder sig främst till studenter och mindre hushåll med förändrade förhållanden.

Både Andreas Hermansson och John Nyberg kommer att få resa till Stockholmsmässan 9 november för att pitcha sina innovationer och vara med i riksfinalen mot andra läns uppfinnare.