Län

Uppgifter: Kidnappade länspolitikern hittad död

Kalmar län Artikeln publicerades

Den före detta länspolitikern som försvann i Kongo-Kinshasa för en tid sedan ska vara en av de två utlänningar som hittades döda på måndagen.

Detta enligt nyhetsbyrån AFP.

Tre döda hittades på måndagen döda i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa, i samma område där FN-anställda länskvinnan fördes bort för några veckor sedan.

Två av kropparna är utländska, och enligt regeringen är det länskvinnan och en amerikan som har hittats.

– Den provinsielle poliskommissionären har just återvänt från området där kropparna av två FN-experter hittades, säger Kongo-Kinshasas kommunikationsminister Lambert Mende till nyhetsbyrån AFP.

Mende säger att det är kropparna efter en man och en kvinna.

Kvinnan försvann i den våldsdrabbade regionen i mitten av mars. Hon fördes bort tillsammans med en amerikansk FN-expert, en man, och fyra kongoleser.

På Utrikesdepartementet har man tagit del av uppgifterna men har ännu inte fått någon bekräftelse av identitet.

– Nej, det har vi inte. Men vi jobbar med alla tillgänglige svenska och internationella myndigheter på plats, säger Katarina Byrenius-Roslund, presskommunikatör på UD.

Enligt Mende har kropparna förts till ett bårhus på flygplatsen i provinshuvudstaden Kananga, skriver AFP.

Har ni planer att åka till Kananga för identifikation?

– Det har jag tyvärr inga uppgifter om, säger Katarina Byrenius-Roslund.

Enligt Kongo-Kinshasas regering kidnappades kvinnan när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Enligt Afrikakännaren Maria Eriksson Baaz, som själv forskat i landet, vistades kvinnan i den konfliktdrabbade Kasai-regionen på uppdrag av FN för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter.

– Det flesta beväpnade grupper finns i östra Kongo, i Nord och Syd-Kivu. Så i Kasai pågår en ganska ny konflikt. Just nu är regionen väldigt utsatt med konflikter mellan grupper, regeringen och regeringsarmén. Men det är fortfarande oklart vad syftet är och hur man relaterar till andra grupper i Kongo, säger Maria Eriksson Baaz, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT.

Hon säger att det i Kongo-Kinshasa inte är särskilt vanligt med kidnappningar, särskilt inte av utlänningar, men att både FN-arbetare och humanitära aktörer är mer utsatta.

– Det finns ett ganska stort motstånd och en kritik mot FN, framförallt i Kivu-provinsen. FN har inte funnits i Kasai och i den mån de funnits där har det varit i liten skala. I östra Kongo upplever många att FN inte gör sitt jobb, det finns en kritik mot att de är på regeringens sida, som en del av att hålla presidenten under armarna, och att man stödjer honom.

Texten uppdateras.