Län

Efter angreppen: Nu tillåts lodjursjakt

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat att tillåta skyddsjakt på skadegörande lodjur efter att 17 lamm och en tacka har dödats.

På mindre än ett år, sedan den 21 maj, har nio fårangrepp skett i Oskarshamn, Högsby och Hultsfreds kommuner. Länsstyrelsens experter har konstaterat att alla angreppen är gjorda av lodjur och att de har skett inom en radie av 12,5 kilometer. Åtta av attackerna har skett på ett ännu mindre område, inom en radie på tre kilometer.

Eftersom angreppen har skett inom en begränsad tid på ett litet område gör länsstyrelsen nu bedömningen att det rör sig om ett lodjur, som det nu tillåts skyddsjakt på. Jägare utses av länsstyrelsen och beslutet gäller till den 31 maj.

17 lamm och en tacka har dödats och de drabbade lantbrukarna har med hjälp av länsstyrelsen gjort allt de har kunnat för att förebygga fler skador. De har sett över sina stängsel, stallat in övriga tamdjur och vidtagit skrämselåtgärder. Därför bedömer länsstyrelsen att den enda lämpliga lösningen är skyddsjakt.