Kultur

Sissel Kyrkjebø efterlyser lokala talanger i Kalmar

MUSIK Artikeln publicerades
Den 29 november går startskottet för Sissel ­Kyrkjebøs julkonsertturné, som bland annat gästar Kalmar.
Den 29 november går startskottet för Sissel ­Kyrkjebøs julkonsertturné, som bland annat gästar Kalmar.

Den norska sångerskan Sissel Kyrkjebø kommer tillbaka till Sverige i vinter för en rad julkonserter. Turnépremiären hålls i Kalmar och nu söker hon efter en lokal talang som får möjlighet att delta i konserten.

Den 29 november landar Sissels jul i Kalmarsalen för att sprida julstämning. Vid turnépremiären i Kalmar vill Sissel Kyrkjebø ha sällskap av en lokal talang på scenen.

– Det finns så många fina talanger och jag vill gärna sätta fokus på dem. Min tanke är att vi ska sjunga Somewhere från West Side story tillsammans. Det är en vacker sång men kräver en del av den som sjunger. Det är ju inte en traditionell julsång men den passar fint in i tematiken, säger hon.

Den som är intresserad kan ansöka om att vara med på Sissel Kyrkjebøs hemsida.

– Ung som gammal får vara med och jag vill att man berättar lite om vilken anknytning man har till Kalmar och om sin erfarenhet av att sjunga, säger Sissel Kyrkjebø.

Konserten Sissels jul kommer att innehålla både traditionella jullåtar men också några överraskningar.

– Jag tycker att en julkonsert ska vara vacker och beröra publiken. Den ska både innehålla sånger som publiken känner igen men också någon överraskning. Det blir traditionella jullåtar men också några låtar som man annars inte förknippar med julen men som passar fint i sammanhanget.

Vilken är din favoritjullåt?

– O helga natt. Det är en så härlig låt att sjunga och den har en fantastisk text. Den har en melodi som har allt. Det är mycket dramatik och power.

Vad hoppas du att publiken tar med sig från konserten?

– Jag hoppas att de ska få en känsla av julfrid, att de är glada när de går ut. Det låter enkelt men jag hoppas att de ska känna att de fått slappna av. När jag går på konsert vill jag få en fin upplevelse, slappna av och komma bort från det som är utanför konsertlokalen.

Vad har du för relation till julen?

– Jag tycker mycket om julen. Nu kommer jag vara iväg på turné under advent då man bygger upp förväntningar mot jul, så det blir lite annorlunda. Men den där tiden då julfriden sänker sig kommer jag vara hemma igen. Det är så härligt att tassa runt och pynta och sätta upp julgranen. Det är en kontrast till vardagen. Jul för mig är att vara med familjen, att känna att friden sänker sig och bara njuta av varandra. Det gäller att inte stressa, säger Sissel Kyrkjebø.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.