Kultur

Olof Palme i centrum när Anton Berg romandebuterar

Litteratur Artikeln publicerades
Anton Berg från Figeholm romandebuterar.
Anton Berg från Figeholm romandebuterar.

Anton Berg romandebuterar. Den 6 november släpps De aderton. ”Gillar man de radiodokumentärer jag gjort kommer man känna igen sig”, säger Anton Berg till TT.

Anton Berg, som kommer från Figeholm strax norr om Oskarshamn, har gjort sig känd som en av Sveriges främsta dokumentärjournalister och har flera gånger prisats för P3 Dokumentär. Han ligger också bakom podcasten Spår, vars granskning ledde till att livstidsdömde Kaj Linna till slut friades.

Nu ger sig Berg, som även bland annat ledde Sommartoppen under många år, in på författarbanan. De aderton är en spänningsroman som knyter samman sekler och dess mörka händelser”.

Huvudperson är radiojournalisten Axel Sköld som vid efterforskningar inför en dokumentär snubblar över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall – mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.

– Den här boken har jag funderat på under tio års tid och pusselbitar har uppenbarat sig varje gång jag suttit i arkiv och grävt till olika dokumentärer. Det har varit oerhört roligt att få skriva ihop en fantasi baserat på detta och ska bli väldigt spännande att få visa detta för läsarna, säger Anton Berg till TT.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.