Kultur

Nybroartist kapad på nätet: ”Det tar på krafterna att bli så jäkla utsatt och påhoppad”

KALMAR Artikeln publicerades
Ida Gratte.
Foto: Jan Stenqvist/Montage
Ida Gratte.

Nybroartisten Ida Gratte har fått alla sina sociala medier–konton kapade och raderade. ”Vill du tysta mig och mina budskap ska du veta att du gör att jag vill skrika högre än någonsin nu”.

Sångerskan Ida Gratte från Nybro skrev 2016 låten Fucked up world för att uppmärksamma att många tjejer utsätts för sexuella övergrepp. Över en natt hade hennes musikvideo visats 45 000 gånger och hon intervjuades i medier över hela landet.

Feministiska förtecken har varit kännetecknande för flera av Nybrodotterns låtar. Nya singeln Pizza Slice är inget undantag.

På tisdagskvällen meddelade artisten att hennes artistsida på Facebook och Instagram kapats och raderats.

– Jag släppte min nya singel i fredags och marknadsförde den på dagen och sedan på kvällen kunde jag inte logga in. Det stod att allt var borttaget. Det är så tråkigt att någon suttit och planerat för att stänga ned mina sidor just när nya låten släpptes för att jag inte ska få ut mitt budskap, säger Ida Gratte och fortsätter:

– Jag skrev en massa mejl till Facebook men fick inget svar. Jag skulle till Stockholm den här veckan och jobba och då åkte jag till Facebooks kontor och bad om hjälp. Efter det har jag fått tillbaka min privata Facebooksida i alla fall.

Varför tror du att det handlar om att någon vill hindra dig från att föra ut ditt budskap med din musik?

– Det måste det ju vara. Det är ingen som tjänar något annat på att kapa mina konton. Jag får vara beredd på att folk vill diskutera med mig och många håller inte med mig. Det är okej, men det här är över gränsen. När jag släppte låten Don´t tell me what to wear förra våren sjöng jag bland annat om att jag inte vill ha dickpicks. Efter det hade någon skrivit ut mitt namn på sociala medier på en sexsajt och uppmanat folk att skicka dickpicks till mig. Så jag var beredd på att få skit. Jag vet att jag kan ta en diskussion men att göra så att jag inte ens får använda mina sidor, det var fegt.

Hur påverkar det dig?

– Det gör bara så att jag vill få ut budskapet ännu mer. Som jag skrev på Facebook: ”Vill du tysta mig och mina budskap ska du veta att du gör att jag vill skrika högre än någonsin nu”. Jag tänker inte sluta med musiken för att någon vill tysta mig. Men det är så tråkigt att folk lever för att förstöra för andra. Det tar på krafterna att bli så jäkla utsatt och påhoppad. Jag har varit ganska ledsen för det betyder mycket för mig att ha de här sidorna på Facebook och Instagram och veta att folk ser och hör vad jag gör.

Ida Gratte har haft sin artistsida på Facebook i nio år och på Instagram i sex år.

– Det har tagit tid att få en fanbase och nu måste jag jobba från noll om inte Facebook kan återställa mina konton. Min låt Fucked up world har en miljon visningar men det kan jag inte bevisa nu, säger hon och fortsätter:

– Jag märker ju hur mycket sociala medier betyder för mig som artist. Jag har fått så fina kommentarer på Facebook nu och jag vet att kärleken övervinner allt. Alla som säger att jag ska kämpa gör att jag orkar.

Hon är idag på väg till Berlin för en låtskrivarsession med tyska låtskrivare tillsammans med det regionala projektet Talentcoach.

– Jag har fått ny energi till att skriva en arg låt till. Jag hoppas att folk lyssnar på min nya låt även om jag inte kan marknadsföra den och att de följer med mig om jag måste skapa en ny artistsida. Jag kommer vänta några dagar och se om jag får något svar från Facebook, säger Ida Gratte.

Ida Gratte skrev på tisdagskvällen på Facebook:

”Tack till dig som hackat dig in för att förstöra mitt liv denna helgen! Mina 9års jobb på min facebookfan page för att skapa en fanbase, 6 år på Instagram. Tack för att du gjort så att allt försvunnit. För att du precis vid mitt nya låtsläpp gjort att jag inte kunnat marknadsföra min låt någonstans och att alla mina videos som jag jobbat röven av mig för har raderats”, skriver sångerskan på sin privata Facebooksida.

Ida Gratte fortsätter:

”Jag är helt tom. Hoppas att Facebook ska kunna återskapa något av mina konton vilket inte alls är säkert. Men hoppet har ännu inte dött. Det tar på krafterna att bli så jäkla utsatt och påhoppad. Jag förstår verkligen inte hur folk kan ha så mycket hat i kroppen. Hur man kan vilja förstöra så mycket för någon som kämpar för något bra.

Vill du tysta mig och mina budskap ska du veta att du gör att jag vill skrika högre än någonsin nu‼️ Och jag kommer tillbaka starkare än någonsin när jag fått vara ledsen och mänsklig ett tag!”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.