Wallström säger nej till ny EU-omröstning

Kalmar/Nybro Artikeln publicerades
Utrikesminister Margot Wallström tvekar inte när hon ger beskeden, Sverige ska inte söka medlemskap i Nato och någon ny folkomröstning om EU-medlemskapet är inte aktuell.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Utrikesminister Margot Wallström tvekar inte när hon ger beskeden, Sverige ska inte söka medlemskap i Nato och någon ny folkomröstning om EU-medlemskapet är inte aktuell.

– Jag är glad över att EU är vår viktigaste handelspartner och en väldigt viktigt utrikespolitisk samarbetspartner. Sverige ska inte ha en ny folkomröstning om vårt EU-medlemskap.

Utrikesminister Margot Wallström ger ett kristallklart besked om Sveriges EU-medlemskap när Barometern-OT träffar henne under onsdagen då hon besökte Nybro och Kalmar. Beskedet om Sveriges förhållande till Nato är exakt lika tydligt.

– Sverige är och ska förbli alliansfritt. Jag tycker det är ett sällsynt dåligt tillfälle att lyfta frågan om ett svenskt Natomedlemskap nu med tanke på de problem Nato har att hantera. Både med USA:s president Donald Trumps hållning till Nato och med de problem som finns med Turkiet. Att som Liberalerna tala om att Nato skulle utesluta Turkiet och ge plats för Sverige är helt verklighetsfrämmande, konstaterar Margot Wallström.

Margot Wallström snabbvisit i Kalmar och Nybro innehöll både möten med partivänner, pensionärer och ett torgmöte.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Margot Wallström snabbvisit i Kalmar och Nybro innehöll både möten med partivänner, pensionärer och ett torgmöte.

Under sitt snabba besök hann Margot Wallström med att både ha ett möte med pensionärer och partikamrater i Nybro samt träffa S-gruppen i Kalmar och hålla ett möte på torget i Norrliden, ett möte som lockade drygt 200 personer.

I valdebatten diskuteras Sveriges bistånd, vissa partier vill satsa mer bistånd i de länder som många flyktingar kommer ifrån. Hur ser du på det förslaget?

– Vi är redan en riktigt stor biståndsgivare i de länder som är i kris. Vi ger ett väldigt stort bistånd på plats. Vi är på sjätte plats av världens länder när det gäller bistånd, så de som säger att vi ska ge mer till flyktingarnas hemländer, de vet inte hur vi arbetar, fortsätter Margot Wallström.

Under torgmötet i Norrliden var kommunalrådet Johan Persson (S) utfrågare. Ett av de ämnen han lyfte var klimatkrisen.

Foto: SUVAD MRKONJIC
"Att arbeta med klimatfrågorna, och att öppna Parisavtalet igen, är vår viktigaste uppgift.” konstaterade Margot Wallström.

– Klimatförändringarna är en fråga vi måste hantera i dag. Oppositionen i Sverige är yrvaken, men vi måste vara beredda att göra saker. Det extrema vädret med värme och bränder som vi har fått uppleva denna sommar är ett smakprov på vad klimatförändringarna kan komma att innebära för oss på norra halvklotet. Att arbeta med klimatfrågorna, och att öppna Parisavtalet igen, är vår viktigaste uppgift. Vi ska göra det tillsammans med och för våra barn och ungdomar.

Margot Wallström gav också ett besked till dem som drabbats av torka och skogsbränder under sommaren.

– Vi har redan gett så mycket stöd som EU tillåter, men behövs det mer, då ska vi ge mer stöd, lovade hon.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.