”Vi vill behålla Fredriksskans som det är”

Kalmar Artikeln publicerades

Fredriksskans ska bebyggas med start hösten 2019. Men Sverigedemokraterna motsätter sig byggnationen och vill riva upp markreservationerna vid årsskiftet.

SD:s toppnamn i Kalmar, Thoralf Alfsson, säger att förslaget inte är nytt. SD har hela tiden motsatt sig byggnation på Fredriksskans.

– Vi var emot från början och jag har nu kollat upp att det är möjligt att häva markreservationen. Det kommer vi att göra, säger han.

Sverigedemokraterna tycker också att de 30-40 miljoner kronor som marksaneringen kostar är för mycket pengar.

– De bidrag som man ansökte om tänkte väl knappt hälften av kostnaden, säger Thoralf Alfsson.

Partiet vill istället behålla Fredriksskans som det är idag.

– För föreningslivet behövs området och man kan också arrangera andra events där. Sedan kan man snygga till Fredriksskans – både mot Fredriksskansgatan och mot kanalen, säger Thoralf Alfsson.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) gör tummen ner.

– Det är tydligt att SD inte vill se ett Kalmar som växer och utvecklas. Man respekterar heller inte demokratiskt fattade beslut. Man vill kasta ut byggaktörer som lagt ner stora summor i projektering och arkitektkostnader. Denna osäkerhet gör att få skulle våga investera med SD vid makten i Kalmar, säger han.

SD vill använda området till eventområde. Vad säger du om det?

– Området blir mer tillgängligt än idag med satsningar på ny park. I exempelvis Lillviken har exploatering lett till mer strandpromenader, bryggor och lekplats istället för otillgängligt vassområde. Det kommer även finnas gott om plats för event på nuvarande A-plan. Dessutom kommer också finnas rejält tilltagna områden för skolidrott och spontanidrott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.