Upplopp på Larmtorget

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Anders Johansson

Natten till söndag utbröt ett stort slagsmål på Larmtorget. 15-20 killar angrep ordningsvakterna på O'Learys. Bråket eskalerade, fyra ordningsvakter, en entrévärd och åtta poliser krävdes för att stoppa bråket.

Polisen bekräftar händelsen och uppger att en person gripits för våldsamt motstånd och att flera omhändertogs och forslades från platsen.

– För mig handlar det om ett upplopp, det finns inte något bättre namn. Jag har arbetat som ordningsvakt här i Kalmar i 30 år, jag har aldrig varit med om något liknande. Vi tvingades dra våra batonger och ringa efter förstärkning från polisen direkt, säger Anders Hedlund, ordningsvakt på O'Learys.

Enligt Anders Hedlund var det en händelse han uppfattar som en bagatell som orsakade bråket.

– En av killarna uppgav att han saknade sin jacka, vi sökte igenom både restaurangen och garderoben flera gånger, vi hittade inte jackan. Den kan ha blivit stulen eller har han tappat bort den. Men när vi stängde för kvällen klockan 03.00 försökte killen tillsammans med några kamrater tränga sig in, då startade bråket, fortsätter Anders Hedlund.

När killarna nekades att komma in på den stängda restaurangen blev situationen på Larmtorget direkt hotfull och några minuter urartade situationen.

– Det gick det på några minuter sedan var det fullt kaos utanför entrén. Vi ordningsvakter tvingades dra våra batonger, det gör vi mycket sällan, och jag fick ringa till polisen efter hjälp. Polisen kom först med två personer, sedan två till och till slut med en transportbuss med ytterligare fyra poliser.

– Vi ordningsvakter hann gripa en av de drivande killarna, polisen grep ytterligare några och om jag förstod situationen rätt efteråt var det en polis som gjorde en anmälan efter att ha blivit slagen och sparkad i ryggen, fortsätter Anders Hedlund.

Det som gör Anders Hedlund extra upprörd är att bråket på Larmtorget inte har blivit känt. Han är orolig för att polisen valt att mörka händelsen.

– Jag har jobbat som ordningsvakt länge, jag har aldrig varit med om att en liknande händelse inte når media via polisen. I helgen skrev ni ju om andra bråk, de redovisade tydligen polisen. Det är farligt om den här typen av händelser tystas ned.

Vid sidan av slagsmålet tvingades ordningsvakterna under helgen också avvisa flera personer för sexuella trakasserier.

– Stämningen på krogarna är annorlunda, ansträngd. Vi avvisade tre killar som tafsat på tjejer, tyvärr vill tjejerna inte polisanmäla. Vi grep också en fjärde person, en gubbe i 40-50 årsåldern, han greps av polis eftersom det gjordes en anmälan. Vi måste våra prata om vad som händer. Jag som rutinerad ordningsvakt har svårt att sova om nätterna efter jobbet, så tufft har det blivit, säger Anders Hedlund.