Två åtalade för uppmärksammat bilrån

Kalmar Artikeln publicerades

De båda män i 30-årsåldern som har suttit häktade misstänkta för att ha rånat en man på hans bil i början av februari åtalas nu.

Här, på Dokumentvägen i Smedby, mejade den stulna bilen ner två skyltar och körde i diket.
Foto: Polisen
Här, på Dokumentvägen i Smedby, mejade den stulna bilen ner två skyltar och körde i diket.

De två männen har berättat att de har suttit tillsammans på ett boende för missbrukare och att de avvek därifrån under dagen för bilrånet. De tog sig till en butik och den ena mannen säger att han druckit sig full på sprit blandat med läsk, medan den andra säger att han köpt en flaska handsprit som han druckit sig berusad på.

De tog sig till Vimmerby för att de ville ta tåget till Kalmar. Men den kvällen rådde en klass 1-varning för snö och tåget var inställt. Mannen som rånades har berättat att de var trevliga och att han insåg att de precis hade missat bussen när de frågade honom om skjuts.

Längs vägen ska de två männen ha börjat dricka och en av dem spydde i bilen. Plötsligt ska den ene av dem ha skrikit åt offret att stanna bilen. När bilen stannade blev offret slagen flera gånger i huvudet och han blev också av med sin mobiltelefon, som låg i ett fodral tillsammans med hans körkort och bankkort. Dessutom hade han kontanter som han hade fått som ersättning för att han skjutsade de två männen.

När han hade blivit slagen och tagit sig ur bilen låste de två gärningsmännen bilen och körde iväg från platsen, i höjd med Scandic i Kalmar. Där blev offret upplockad och skjutsad till sjukhus av förbipasserande.

HÄNDELSEFÖRLOPPET ENLIGT FÖRUNDERSÖKNINGEN:

Senare samma kväll körde offrets bil av vägen i Smedby efter att först ha kört ner två skyltar. Genom att spåra offrets stulna mobiltelefon kunde polisen ta sig till den ena misstänktes lägenhet och gripa de två männen.

Båda de misstänkta har förnekat brott och minns inte alla detaljer. Ingen av dem har körkort och båda åtalas för rånet. Den ena åtalas för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och smitning från olycksplats. Han har tidigare dömts för bland annat försök till bilstöld, stöld och rattfylleri. Den andre mannen har tidigare dömts för bland annat stöld och ringa narkotikabrott.