Toppmoderat i blåsväder efter granskning

Kalmar län Artikeln publicerades

Den moderate Västervikspolitikern och riksdagskandidaten Harald Hjalmarsson har hamnat i rejält blåsväder. Tv-programmet Uppdrag granskning JO-anmäler nu kommunen för att inte ha följt offentlighetsprincipen.

SVT-programmet Uppdrag granskning har under en längre tid granskat olika händelser i Västerviks kommun. Bland annat har toppolitikern Harald Hjalmarssons kontakter med förre Abba-medlemmen Björn Ulvaeus synats i fallet med Ulvaeus omdiskuterade mångmiljonbygge på Slottsholmen.

När Uppdrag Granskning begärde ut handlingar i fallet upptäckte man att Harald Hjalmarsson hade strukit två besvärande meningar. Enligt Västerviks-Tidningen nämns där ett affärsupplägg, och intrycket ges att även Harald Hjalmarsson skulle vara med.

Enligt SVT Nyheter Småland avslutade Hjalmarsson ett mejl med meningen ”Jag agerar inte som representant för kommunen”. I ett annat skrev han till Ulvaeus att ”ditt och mitt namn nämns inte”. Båda de meningarna ströks när mejlen lämnades ut till journalisterna.

Harald Hjalmarsson.
Harald Hjalmarsson.

Harald Hjalmarsson är en av moderaternas toppolitiker i Kalmar län. Han står tvåa på partiets riksdagslista i det kommande valet, och är bland annat vice ordförande för regionförbundet. Han är för närvarande oppositionsråd i Västerviks kommun.

Västerviks kommun har samtidigt låtit en advokatbyrå gå igenom kommunens handlande i samband med Uppdrag Gransknings intervjuer. Resultatet redovisades vid en presskonferens på onsdagen.

Enligt Västerviks-Tidningen handlade det om en 50-sidig rapport som drogs för kommunstyrelsens ledamöter. Flera punkter i rapporten handlade om oppositionsrådet Hjalmarssons agerande.

– Jag kritiseras på en punkt, och det handlar om utlämnandet av mejlen. Jag gjorde fel där. Det gjordes under stress, och är det dummaste jag har gjort, säger han till Västervikstidningen.

Harald Hjalmarssons agerande leder nu till att Uppdrag Granskning JO-anmäler Västerviks kommun för att man inte har följt offentlighetsprincipen.

Onsdagen den 14 mars sänds Uppdrag Gransknings första program om Västervik. Det kommer att handla om kommunens agerande i förhållande till Björn Ulvaeus och hans kontroversiella storbygge på Slottsholmen mitt i stan.

Även förre landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson, har varit inblandad i Björn Ulvaeus mångmiljonbygge, vilket Barometern tidigare skrivit om. Förra länsarkitekten Kerstin Ainouz ville i början av 2013 säga nej till hela bygget, men avgick efter att ha körts över av landshövdingen. Länsrådet Malin Almqvist uppges ha varit den som reste till Stockholm och fick till en överenskommelse med Björn Ulvaeus.

– Det har varit besvärligt med alla överklaganden och historiska hänsyn. Jag har allvarligt funderat på att ge upp flera gånger. Men samtidigt har jag alltid återvänt till någon form av tacksamhetstanke till Västervik och min uppväxt här, sa Björn Ulvaeus till Barometern för ett år sedan.

LÄS MER: Världsstjärnan vill sätta Kalmar på kartan