Teknikintresset är snart könsneutralt

Kalmar Artikeln publicerades
Jane Lindström WSP, Ami Rosen, WSP, eleverna Anife Bekiri, Thamanda Malmberg, Vanessa Neziri, Belleisa Avdidasic och Jessica Mattsson från WSP.
Foto:Mats Holmertz
Jane Lindström WSP, Ami Rosen, WSP, eleverna Anife Bekiri, Thamanda Malmberg, Vanessa Neziri, Belleisa Avdidasic och Jessica Mattsson från WSP.

Allt fler kvinnor väljer mansdominerade yrken, men än är man inte nöjd. Konsultföretaget WSP bjöd in fem tjejer från nian för att visa på fördelarna med att jobba med teknik.

Under fredagen så var flera företag runt om i Sverige inblandade i IGE, introducing a girl to engineering day. Eleverna kommer från skolor i hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Besöken syftar till att ge unga tjejer en inblick i hur det är att jobba som ingenjör och med teknik. I Kalmar var det konsultföretaget WSP som tog emot fem tjejer från nian i Funkaboskolan.

– Jag ser väl inte teknik som något typiskt manligt, jag tänker inte så, säger Thamanda Malmberg. Jag har i och för sig valt samhäll på gymnasiet, men det är mest för att det är en bred utbildning. Jag skulle gärna vilja bli arkitekt.

Det har också visat sig att kvinnor slår sig alltmer in på mansdominerande yrken. WSP skulle man säkert kunna se som traditionellt manlig arbetsplats. Men där är drygt 30 procent av företagets 70 anställda kvinnor.

– Det är skillnad, i dag är det väl ungefär en tredjedel på ingenjörsutbildningarna som är kvinnor, när jag gick var det kanske 10 procent, säger VVS konsulten Jessica Mattsson.

Under dagen fick de en genomgång om hur WSP arbetar och vilka karriärmöjligheter som finns. Sedan var det en rask promenad ner till Kalmars största byggprojekt, Linnéuniversitetet för att se hur ett bygge framskrider och hur tjejernas framtida utbildningslokaler kan komma att se ut.