Teatergrupp gammal nog för museet

Kalmar Artikeln publicerades
Idag, onsdags, invigs Lokalteaterns fotoutställning. Från vänster: Johan Sundholm, Mats Palmgren, Maria Kanje (producent på länsmuseet, Peter Lindskog, Ingel Trulsson-Sonnesjö och Lise Larsen.
Foto: Johanna Eriksson
Idag, onsdags, invigs Lokalteaterns fotoutställning. Från vänster: Johan Sundholm, Mats Palmgren, Maria Kanje (producent på länsmuseet, Peter Lindskog, Ingel Trulsson-Sonnesjö och Lise Larsen.

I 40 år har Lokalteatern varit en del av Kalmars kulturliv. Under hösten uppmärksammas gruppens oförtrutna arbete på länsmuseet.

På 1970-talet växte fria teatergrupper upp på flera platser runt om i Sverige.

1977 drog Tältprojektet fram över landet med sin skildring av den svenska arbetarrörelsens framväxt med stor succé som följd. Just den föreställningen blev också fröet till det som idag är Lokalteatern.

– Vi blev inspirerade av Tältprojektet, vilket ledde till att vi satte upp en kabaré på det dåvarande Musikhuset. Tanken var att vi skulle bli en professionell teatergrupp men så blev det inte, säger Johan Sundholm, en av Lokalteaterns grundare.

I stället fortsatte medlemmarna i gruppen som amatörer. Ett 40-tal uppsättningar senare kan de nu fira sina första 40 år. Och det kommer att märkas. I flera olika steg.

På onsdagskvällen invigs en fotoutställning på länsmuseet som skildrar Lokalteatern utanför scenen under fyra decennier. I slutet av oktober väntar ytterligare en större utställning om teatergruppen och dess verksamhet i Kalmar.

Firandet kulminerar, även det på museet, med en nyskriven föreställning, Jubelfrossa, som ska spelas tio gånger. Men allt är inte nytt. Det blir även tillbakablickar, sång och musik från tidigare produktioner.

Under tidens gång har många aktörer kommit och gått. När någon slutat har nya tillkommit som sett till att föra traditionen vidare.

40 år en lång tid, vad är hemligheten?

– Att det är så himla roligt och att vi haft förmånen att arbeta med så många bra regissörer som gjort att vi utvecklats, säger Ingela Trulsson-Sonnesjö.