Tågdepå och bankhus prisas

Kalmar Artikeln publicerades
Arkitekten Nils-Olof Lunggren och Kifabs vd Michael Gelebo tar emot pris för årets stadsbyggnad i kategorin arkitektur. Mattias Adolfson delade ut pris och blomster.
Foto:Anders Blank
Arkitekten Nils-Olof Lunggren och Kifabs vd Michael Gelebo tar emot pris för årets stadsbyggnad i kategorin arkitektur. Mattias Adolfson delade ut pris och blomster.

Årets stadsbyggnadspris går till den nya tågdepån och Handelsbankshuset. Det var sjunde året i rad som kommunen prisar god arkitektur.

Kalmardesignen Jangir Maddadi har formgivit Kalmar kommuns stadsbyggnadspris. Det är en bronsplakett med Kalmar slott i mitten som omges av prickar. Slottet är själv urmodern av arkitektur i Kalmar, men ska också vara motor och inspiration till nya byggnader, det är det han vill förmedla. Inför årets nomineringar hade man utökat till två klasser. Dels för vackra byggnader men också för god byggnadsvård.

Det var Kifabs iögonfallande tågdepå som tog hem priset för god arkitektur. Bolagets vd Michael Gelebo vill ta åt sig i 5 procent av äran.

– Jag skickade med tre önskemål. Det ska synas, det ska sticka ut och det ska vara orange, för det är Kifabs färger.

  Det blev Nils-Olof Lunggren, arkitekt från Tengboms arkitekter som anlitades. Och det var tur.

  – Ja, det första jag var tvungen att göra var att fixa spår. Jag är en passionerad modelljärnvägare så jag tyckte det var rätt intressant.

  Han närmade sig projektet genom att försöka lyfta det han såg en mörk, lite skum och bortglömd plats i Kalmar.

  – Jag jobbade mycket med ljusinsläpp, med en transparant tak. Jag vill att den ska lysa upp platsen, att den ska belysas.

  Tågdepån kom att få en ganska distinkt arkitektur. Fast det var egentligen kanske inte meningen.

  – Nej, i detta fall har nog funktionen styrt formen, säger Nils-Olof Ljunggren.

  När det gällde god byggnadsvård så vann Handelsbankshuset. Kanske Kalmars mest centrala byggnaden har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Även till detta projekt har man använt sig av en arkitekt med rätt bakgrund.

  – Jag känner till huset väl. Jag har varit uppe och sprungit i vindarna sedan 1994. Och har sedan dess ritat huset i olika omgångar för olika fastighetsägare, säger arkitekten Mats Dahlström.

  Det var Mattias Adolfson (S) samhällsbyggnadsnämndens ordförande som delade ut priserna. Beslutet hade nämnden tagit timmen innan som vinnarna avslöjades. Övriga som var nominerade var Stadsmissionen och Påryds station i kategorin god byggnadsvård. Sedan Kalmarhems hyreshus Kajalen och Riksbyggens hus på Erik Dahlbergs väg.

  Det var sjunde gången som Kalmar kommun delade ut årets stadsbyggnadspris.

  Fakta

  Tidigare vinnare

  2011 - Länsförsäkringars hus

  2012 - Guldfågeln arena

  2013 - Riksbyggens Berga Strandpark

  2014 - Domkyrkan i Kalmar

  2015 - Bovieran

  2016 - Valnötsträdet

  Visa mer...