Systembolaget stoppar lokalt öl

Kalmar Artikeln publicerades

Systembolaget lovade att det skulle bli lättare att sälja lokalt producerade drycker. Trots det har Ängö Kvartersbryggeri fått avslag. De är för populära.

– Det känns konstigt att man ska straffas för att det går bra, säger Johan Håkansson, Ängö Kvartersbryggeri.
Systembolagets nya satsning innebär att det ska gå att beställa alla lokalt producerade drycker som finns i?beställningssortimentet. Efter att beställning gjorts på webben, i butik eller på tillverkningsstället skickas sedan varan till valfri butik. Servicen gäller lokala och småskaliga drycker som finns på hyllan i någon av Systembolagets butiker.
– De senaste åren har vi märkt en ökande efterfrågan på lokalt producerade drycker. Vi har satt upp riktlinjer för vad som kan räknas in i småskaligt och lokalt baserat på tidigare försäljningsvolym och geografisk spridning, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

I nuläget har det kommit in förfrågningar om sammanlagt 173 stycken artiklar från olika företag i Sverige. Endast elva artiklar har fått avslag på grund av att de inte passar inom ramen för Systembolagets service.
– Vi hade planerat för en ökning och laddat upp ordentligt. Det känns diskriminerande eftersom det finns ett intresse för vårt öl ute i landet, säger Johan Håkansson.
– Jag har full förståelse att vissa blir besvikna för att de faller på andra sidan repet. Men vi har valt den här nivån nu och den här servicen har precis startat så vi kommer att följa den vecka för vecka. Det är för tidigt att säga hur gränserna kommer att se ut sen, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Systembolagets riktlinjer innebär att Ängö Kvartersbryggeri i nuläget inte har någon möjlighet att få ut sina två populäraste öl till en större kundkrets. De säljer ungefär 1 000 liter i månaden för ett av sina öl vilket anses vara för mycket för att kallas lokalt och småskaligt.
– Det borde väl vara produkterna som är mest efterfrågade som först och främst borde säljas, säger Johan Håkansson.