Annons

Stormen Knud som värst i natt

Stormen Knud har redan lett till nedfallna träd och vägskyltar i västra Sverige.
För länets del väntas mycket hårda vindar, regn och åska.
– Det är främst under kvällen och natten som det är som värst, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.
Väder • Publicerad 21 september 2018
En kite-surfare i Oslofjorden passade under onsdagen på att utnyttja den kraftiga vinden som följde med lågtrycket som nu närmar sig svenska kusten.
En kite-surfare i Oslofjorden passade under onsdagen på att utnyttja den kraftiga vinden som följde med lågtrycket som nu närmar sig svenska kusten.Foto: Roald, Berit

Under förberedelserna för stormen ställdes både flyg, tåg och färjor i västra Sverige in.

På fredagseftermiddagen befann sig stormens centrum över sydvästra Norge, men en kallfront knyten till stormen rörde sig samtidigt österut över landet.

Annons

På Trafikverkets webbplats kom rapporter om nedfallna träd och vägskyltar från en rad platser i västra Sverige och vid 16-tiden hade de starka vindarna nått in till Jönköpingstrakten, där räddningstjänsten fick flera larm om träd som fallit över vägar.

Kallfronten hade då också så sakteliga börjat röra sig mot Kalmar län.

– I samband med det så kommer en hel del regn och lokalt även åska. Sedan får vi också tilltagande vindar under kvällen och natten mot lördag, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Vindbyarna i Kalmar län väntas komma upp i mellan 21–24 meter i sekunden under fredagskvällen vilket gjort att SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar.

– Det som kan hända är att grenar på träd kan knäckas och att även träd fälls. Speciellt denna tiden på året då det fortfarande är mycket löv kvar på träden och det blir lite större vindfång. Och sedan skulle lite större fordon kunna påverkas eftersom det är lite större vindfång på dem, säger Marie Staerk.

SMHI:s så kallade klass-2-varning – för mycket besvärligt väder – gäller för Skagerrak, Bohuslän, Göteborg, Dalsland och området sydväst om Vänern. Här väntas vindbyar i stormstyrka, på mellan 25 och 28 meter per sekund.

De väntade stormvindarna har gjort att elbolagen höjt sin beredskap, genom att bland annat förbereda sina fordon och utrustningar. Exempelvis Vattenfall varnar dock för elavbrott på grund av träd som faller på ledningarna.

Till havs håller samtidigt Kustbevakningen hög beredskap, både längs västkusten och öster om Gotland.

"Våra stora fartyg gör nytta om de redan befinner sig där det kan gå illa. Vi har resurser under helgen, men vill ändå avråda från att bege sig ut på sjön när vinden tilltar", skriver Martina Söderberg, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral, i ett pressmeddelande.

Enligt Kustbevakningen märks en viss minskning av antalet yrkesfartyg i farlederna, flera fartyg har också valt att lämna ankarplatser som inte ligger i lä.

Annons

Stena Line har ställt in flera avgångar på färjelinjerna Göteborg–Frederikshavn och Varberg–Grenå mellan Sverige och Danmark på grund av stormen.

Trafikverket har stoppat tågtrafiken på fyra sträckor i Västsverige från klockan 16 på fredagen och nästan ett dygn framåt. De berörda sträckorna är Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås, Borås–Herrljunga samt Håkantorp–Gårdsjö på Kinnekullebanan.

Dessutom har flera arrangemang utomhus blivit inställda i Västsverige, bland annat en konsert med Loreen på Liseberg.

Under lördagen väntas det bli fortsatt blåsigt i länet, med omkring femton meter per sekund. Vindarna väntas avta framåt kvällen, enligt SMHI.

Micke Larsson/TT
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons