Sociala träffar lockar entusiaster

Torsås/Emmaboda Artikeln publicerades
Gemensamt intresse. Viola Ryding och sambon Sören Johansson åker på bilträffar ihop och är även med och arrangerar olika bilmöten under sommaren.
Foto:Veronika Karlsson
Gemensamt intresse. Viola Ryding och sambon Sören Johansson åker på bilträffar ihop och är även med och arrangerar olika bilmöten under sommaren.

Frihet. Så beskriver Viola Ryding känslan när hon får sätta sig bakom ratten till sin Pontiac Bonneville från 1964 och köra iväg.

– Jag riktigt längtar till första fordonsträffen på våren.

Första träffen som besöks är cruisingen i Nybro sista lördagen i april. Viola Ryding är sekreterare i Emmaboda US Car club och varje tisdag ordnar föreningen grillkvällar dit alla är välkomna. Hon var med och ordnade en stor bilträff vid Björkängens festplats i Gullaboås i början av juni och det blir några besök på onsdagsträffarna i Gullabo under sommaren.

– Jag åker på träffarna i länet som jag hinner till efter jobbet. För några veckor sedan var vi i Tallin på bilresa och i sommar har det även blivit Power big meet i Lidköping och Västerås Summer meet. Det blir runt 500 mil per år i den här bilen.

Vad betyder träffarna för dig?

– Jag längtar efter att få komma iväg och titta på bilar och förhoppningsvis hitta någon reservdel till min egen. Folk är väldigt sociala och trevliga. I Västerås var det 25 000 bilar ett år, men det var aldrig något bråk mellan raggarna.

Vad kallar du dig själv?

– Entusiast. Även om min bil inte har något fint skal än så skulle jag säga att raggare kör det vi kallar pilsnerhäckar. Det är lite halvdåliga bilar som de åker runt och slår på eller kanske hoppar på taket.

Det blir många mil till träffarna, men Pontiacen har aldrig krånglat.

– Nej, den går som en klocka. Skulle jag stanna längs vägen och öppna huven på den här bilen dröjer det inte länge förrän någon stannar och hjälper mig. Så funkar det inte med en Svenssonbil eftersom du aldrig vet vem som står efter vägkanten. Tyvärr är det så, säger Viola Ryding.

2013 köpte hon bilen i Virginia, USA. Ett nytt tak och ny inredning har det blivit och en del i motorrummet har bytts ut. Till vintern ska den lackas och få en vinröd ton.

– Jag har alltid varit intresserad av bilar. Mina bröder har alltid hållit på och nu är mina döttrar intresserade så det har alltid funnits i familjen. Det är snygga bilar och det är en härlig känsla att gunga fram.

Fakta

Fordonsträffar i urval

Oskarshamn: Varje onsdag hela sommaren med start kl 18, Brädholmen.

Hultsfred: Varje torsdag kl 18-21 fram till den 3 augusti, Lönneberga boa.

Mönsterås: Varje tisdag kl 18-20 till och med den 15 augusti, Stranda hembygdsgård.

Kalmar: Varje tisdag kl 18-21 till och med den 15 augusti, Folkets Park.

Färjestaden: Varje torsdag hela sommaren kl 18-21, hamnplan.

Borgholm: Varje onsdag till och med den 23 augusti kl 18-21, Borgholms torg.

Torsås: Varje onsdag hela sommaren kl 18, området vid lanthandeln i Gullabo.

Emmaboda: Tisdagar till och med september, träffar vid Emmaboda US Car Club.

Visa mer...