SMHI varnar för snöfall

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: ADAM IHSE / TT

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall för Kalmar län utom Öland.

”Fredag kväll kraftigt regn som efterhand i nordvästra delen övergår alltmer i snö eller blötsnö. Fram till lördag eftermiddag kan det komma ca 5 cm. Regninslag fortsätter förekomma och det är osäkert hur mycket snö som lägger sig. Under lördag kväll risk för tillfrysning av våta vägbanor”, skriver SMHI på sin hemsida.

SMHI varnar även för snöfall i Östergötlands, Jönköpings och Västra Götalands län.

För Öland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

”Under lördag förmiddag till kväll, på norra delen, nordlig eller nordvästlig vind med mycket hårda vindbyar 21-23 m/s”, skriver SMHI.

 

Fakta

Definition för Varning klass 1 snöfall

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.