Skjuten 34-åring chockad efter att åtalad släppts

Kalmar Artikeln publicerades

Vid lunchtid på fredagen släpptes 24-åringen.
- Det finns ingen rättssäkerhet. Nu går min familj inte säker någonstans, säger
offret.

Tingsrätten ger ingen motivering till varför den åtalade försattes på fri fot. Men den skjutne 34-åringen säger att chocken han kände när han fick beskedet av sin advokat inte går att beskriva.
- Är det så här det går till är det mycket farligt att bo i Kalmar. Vem som helst kan skjuta en person när som helst utan att bli inlåst.
Han är kritisk till tingsrätten i Kalmar.
- Jag tror inte att den har kapacitet att handskas med svåra våldsbrott. Om tanken, när man låter livsfarliga personer löpa, är att hovrätten nog reder upp det gör man fel.
- Vittnena vågar förmodligen inte ställa upp flera gånger. Med tanke på min hustru och mina barn känns det så bottenlöst fruktansvärt, säger 34-åringen.

Glädje i stället för rädsla
Lika starka känslor men i form av glädje i stället för rädsla och förtvivlan visade 24-åringens anhöriga.
- Otroligt skönt och en befrielse. Jag vågade aldrig hoppas på att det skulle sluta så här, säger hans far.
Direkt efter beskedet om att den åtalade försätts på fri fot gick han fram och
kramade om 24-åringen. Denne visade för första gången under rättegången upp annat än en sammanbiten min och sprack upp i ett leende.
- Att min son släpptes gör att livet förhoppningsvis sakta kan börja återgå till det normala. Det som känns mest fantastiskt är att advokaten inte ens begärde det, säger fadern.

Mänsklig hänsyn
24-åringens far säger att både polis och häktespersonal gett familjen ett bra bemötande och ibland fungerat som stöd. På nyårsafton fick han hälsa på sin son i häktet.
- Det var en lättnad. Man visade oss helt enkelt mänsklig hänsyn, säger pappan till 24-åringen.
Men medierapporteringen om sonens bakgrund tycker han
har varit både felaktig och
hätsk.
- En kvällstidning skrev att han suttit i fängelse för misshandel, helt fel. Dessutom var det oseriöst av åklagaren att försöka få det till att han är medlem i en farlig organisation. Någon sådan har han aldrig varit med i, säger fadern.