Så vill läsarna lösa p-kaoset vid sjukhuset

KALMAR Artikeln publicerades

Parkeringssituationen vid Kalmar länssjukhus engagerar. Efter Barometerns artiklar i ämnet i helgen har kommentarerna vält in på Facebook.

Många vittnar om stora problem att hitta en p-plats nära sjukhuset.

”Om man är ute i god tid så får man ändå ingen parkeringsplats, när jag skulle in höggravid för ultraljud så tog det 40 min att hitta plats. Vi fick stå längst bort och det var inte kul att gå den vägen när blåsan skulle vara full för ett gott resultat på skärmen. Kan tänka mig de som är sjuka....fy farao”, skriver exempelvis Sarah Johansson.

Flera som kommenterar kritiserar valet av plats för den nya psykiatrin. ”Det nya psykiatrihuset kunde byggas på en mer lämplig plats så patienterna där kunde få mer lugn och ro. Parkeringarna kunde ju då vara kvar intill sjukhuset där de så väl behövs för personer som inte orkar gå så långt”, skriver Catherine Leander som får medhåll av flera andra.

”Problemet är byggandet av psykiatrin. Det finns ingen anledning att den skulle byggas i anslutning till lasarettet. Parkeringen var i minsta laget från början och nu är det kaos. Politiker i ett nötskal, sunt förnuft lyser med sin frånvaro”, menar Arne Germgård.

Många läsare kommer med egna lösningar för p-situationen.

Ett förslag som flera läsare lyfter fram är bygget av ett p-hus nära sjukhuset.

”Innan de påbörjade den nuvarande byggnaden borde de ha byggt ett parkeringshus. Det sväljer flera fordon per kvadratmeter och höjd än enbart en platt yta. Finns det ingen arkitekt e.d. som tänker, när det gäller planritningar och konsekvens”, frågar sig Aino Johansson.

”Lösningen på det här problemet är ett parkeringshus i våningar. Vi behöver anlägga ett sådant i centrala Kalmar också”, skriver Kristoffer Luthman.

Susanna Sjöqvist tycker i stället att en jättelik gratisparkering borde byggas vid E 22, där bussar går i tät trafik till och från sjukhuset. Väino Aus är inne på samma linje och föreslår ett stort parkeringsfält på lämplig plats med avgiftsfria bussar som rullar med jämna mellanrum. ”Detta fungerar bra vid vissa flygplatser”, skriver han.

Björn Carlsson tycker i stället att Kalmars politiker ska tvinga alla anställda på sjukhuset att cykla till och från jobbet: ”Samtidigt frigörs platser till dom sjuka 'kunderna' till sjukvården.

Aino Johansson kommer med ytterligare en idé för att lösa p-kaoset: ”Varför inte som vid stora lyxhotell? Man kör till akuten eller någon annan ingång. Där står då en parkeringsvakt. Man lämnar bilnycklarna till denne, som då parkerar bilen åt dig på där ansedd plats. Hen går tillbaka till dig, där du sitter innanför entrédörrarna och ger dig dina bilnycklar.”

Maria Petersson skriver att många med friska ben som har möjlighet att gå en längre sträcka ändå jagar några av de få p-platser som finns nära sjukhuset. Samtidigt menar hon att det går utmärkt att åka buss till sjukhuset: ”De stannar utanför entrén och går dessutom väldigt ofta”.

Många andra läsare håller med. ”Gör som jag, åk buss så slipper ni parkeringsbekymmer”, skriver exempelvis Ulf Martinsson.

LÄS MER OM PARKERINGSKAOSET VID SJUKHUSET:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.