Annons

Rektor: "Håll era barn borta från Baronen"

Förra måndagens blodiga bråk har fått åtminstone en skola i Kalmar kommun agera. Inför helgen gick rektor Malin Öhlin vid Lindsdalsskolan ut och varnade föräldrar för att låta sina barn själva åka in till Baronen och järnvägsstationen.
Kalmar • Publicerad 1 oktober 2018
Det blev en lugn helg i centrala Kalmar trots att många fruktat motsatsen.
Det blev en lugn helg i centrala Kalmar trots att många fruktat motsatsen.Foto: Peter Karlsson

Stöket i centrala Kalmar har pågått en längre tid och kulminerade i förra veckan när två ungdomar fick föras till sjukhus efter att ha blivit knivskurna.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och väckt oro hos många.

Annons

I fredags fick föräldrar till eleverna på Lindsdalsskolorna i veckobrevet information om att rektorn starkt avråder elever från att åka buss och kliva av vid stationen samt att vistas vid Baronen.

”Till er som har lite äldre barn, som åker in till stan själva, vill vi göra er uppmärksamma på att de inte ska vara vid Baronen och vid Stationen. Vi har täta samtal med polis och socialtjänst och de är helt överens. Inga ungdomar ska vara där”, skrev Malin Öhlin, rektor på Lindsdalsskolorna i veckobrevet.

– Just nu är det direkt olämpligt att barn är där. Det är inte alltid föräldrar vet om hur det ligger till och då informerar vi. Tonåringarna åker in själva efter skolan, säger Malin Öhlin.

Malin Öhlin menar att det på sätt och vis är svårare för föräldrar i dag är tidigare. Drogförsäljningen sker dagtid och att ens barn kommer hem i tid och inte är ute på nätterna är inte en garanti för att allt är som det ska.

– Det är betydligt svårare att vara förälder än vad det var förr. De här tabletterna luktar inte till exempel. Det är väldigt svårt att upptäcka, säger Malin Öhlin.

”Men det är klart att de här incidenterna är oroväckande. Vi måste veta vilka åtgärder vi ska vidta.”

Kulturskolan har sin in och utgång i Baronenhuset mellan Konsum och entrén mot biografen. Någon intern diskussion om hur stöket utanför undervisningslokalerna ska tacklas från kulturskolans sida, har inte förekommit hittills. Kulturskolans chef Lars Hammar tänker söka egen information hos socialtjänst och polis och bilda sig en uppfattning.

– Vi har inte fått några signaler från elever eller lärare. Vår verksamhet är ju i gång mellan 14 och 21. Men det är klart att de här incidenterna är oroväckande. Vi måste veta vilka åtgärder vi ska vidta. Jag får börja rota i det nu i eftermiddag, säger Lars Hammar.

Johan Hjulström på socialtjänstens förebyggandeteam, menar att det som verkligen är illa är när ungdomar ”hänger” vid Baronen och stationen. Att gå och handla, ta en hamburgare, vara på kulturskolan eller gå på bio är ingen fara.

Annons

– Man kan chilla på en fritidsgård, men på parkeringsdäck och andra egna arenor blir det inte bra. Det blir bara problem att hänga på sådana ställen i flera timmar. Det finns dåliga element där nere, säger Johan Hjulström.

Om man som förälder ändå är orolig är det inte fel att hämta och lämna sina barn till exempel Kulturskolan. Eller följa med.

– Det hade nog jag själv gjort just nu till exempel. Men en del säger att man måste kliva av bussen vid biblioteket, det är nog lite uppförstorat, säger Johan Hjulström och trycker på att det viktiga är att inte stanna kvar på stationen.

När Barometern under fredagskvällen gjorde flera besök vid köpcentret och järnvägsområdet var det lugnt.

På plats utanför Baronen fanns två ordningsvakter. De gick runt, småpratade med de få ungdomar som fanns på plats.

När polisen på söndagseftermiddagen summerade helgen visade det sig att de eventuella farhågor om bråk och annat som funnits varit obefogade.

Endast en anmälan om våldsbrott på Kvarnholmen hade inrapporterats till polisen på söndagseftermiddagen.

Händelsen gällde en misshandel utanför en restaurang på Larmgatan där fyra män överföll en person en ensam person med slag mot huvudet. Samtliga kunde gripas sedan ordningsvakter ingripit.

Peter KarlssonSkicka e-post
Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons