Annons

Rättvisa i primärvården gav debatten rejäl hetta

Gynnar landstinget offentliga hälsocentraler framför de privata? Den frågan tände debatten på landstingsfullmäktige. Ja hävdade Alliansen, absolut inte kontrade majoriteten
Ekerum • Publicerad 29 maj 2018

Det är fortfarande lite drygt tre månader till valdagen och det riktigt heta valrörelsen har inte dragit i gång än. Men när landstingsfullmäktiges 67 ledamöter samlades till två dagars sammanträde på Ekerum på Öland, då steg debattemperaturen snabbt.

Landstingsfullmäktiges ordförande, Ulf Nilsson (S), hälsade de 67 ledamöterna välkomna till Ekerum och till mandatperiodens sista sammanträde för fullmäktigeförsamlingen.
Landstingsfullmäktiges ordförande, Ulf Nilsson (S), hälsade de 67 ledamöterna välkomna till Ekerum och till mandatperiodens sista sammanträde för fullmäktigeförsamlingen.Foto: SUVAD MRKONJIC

Dessa två dagar är nämligen det sista fullmäktigemötet innan valdagen. Det är nu partierna har chansen att profilera sig en sista gång. Och med 14 interpellationer och åtta motioner på dagordningen fanns verkligen chansen för ledamöterna att ta plats i talarstolen.

Annons

Det märktes också ganska tydligt, väldigt snabbt, att de mest debattglada i församlingen var rejält laddade. Att fullmäktigesammanträdet i mars ställdes in på grund av snöoväder hade ju medfört att det var länge sedan debatten släpptes loss senast.

När den lite sega inledning där debatterna om vården för länets migränpatienter och om arbetsmiljön för landstingets egna mellanchef, de så kallade första linjens chefer, inte riktigt ville lyfta tog det rejäl fart när primärvården blev ämnet för diskussionen.

I en interpellation krävde Kristdemokraternas landstingsråd Gudrun Brunegård besked om när de privat drivna hälsocentralerna i länet ska få samma ekonomiska förutsättningar som landstingets egna hälsocentraler.

Gudrun Brunegård (KD) anklagade landstinget för att gynna sina egna hälsocentraler framför länets privata.
Gudrun Brunegård (KD) anklagade landstinget för att gynna sina egna hälsocentraler framför länets privata.Foto: SUVAD MRKONJIC

– I dag är villkoren för länets hälsocentraler orättvisa. Om en offentlig hälsocentral går med underskott, då täcker landstinget upp förlusten. Men om en privat aktör inte klarar av att hålla sin budget, då riskerar de att gå i konkurs, förklarade Gudrun Brunegård.

Gudrun Brunegårds verklighetsbeskrivning delades inte alla av Jessica Rydell (MP), landstingsråd med ansvar för primärvården.

Jessica Rydell (MP) reagerade på talet om orättvisa inom primärvården. ”Vi har rättvisa villkor”, konstaterade hon i debatten.
Jessica Rydell (MP) reagerade på talet om orättvisa inom primärvården. ”Vi har rättvisa villkor”, konstaterade hon i debatten.Foto: SUVAD MRKONJIC

– Din beskrivning är felaktig. Er definition av vad rättvisa villkor är en annan än min. Vi har rättvisa villkor genom vårdvalet. Sedan är verkligheten den att de offentliga hälsocentralerna får, och ska, ta ett större ansvar, förklarade Jessica Rydell.

När Jonas Hellberg (S) sedan i debatten anklagade Kristdemokraterna och Gudrun Brunegård för att vilja göra det möjligt för privata vårdföretag att stoppa vinstpengar i egna fickor, då fick Gudrun Brunegård nog.

– Nu får du skärpa dig Jonas Hellberg. Jag är folkvald och representerar befolkningen här i länet. För mig är det självklart att hälsocentralerna ska samma ekonomiska villkor oavsett om de är offentliga eller privata, jag talar inte om att göra vinster. Här i länet har vi verksamhet i exempelvis Emmaboda, Virserum och Vissefjärda tacka vare privata aktörer, de lyckas där de offentliga aktörerna inte klarade av verksamheten, konstaterade Gudrun Brunegård.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons