Postpaket stals från Icabutik – handlaren misstänker liga

Påryd Artikeln publicerades
Foto:Montage

I helgen tog sig en okänd gärningsman in i Ica-butiken i Påryd och stal postpaket. Nu misstänker handlaren Marcus Johansson att en liga ligger bakom stölden.

Det var klockan 03.30 natten mot söndagen som ett inbrottslarm utlöstes i affären. Samtidigt ska ett vittne ha sett en mörkklädd person lämna platsen i en mörk kombibil.

Väktare var först på plats, sedan polis.

– Man har krossat en ruta, tagit sig in i butiken och fått med sig postpaket, säger Eva Jirhall, jourhavandeförundersökningsledare vid Kalmarpolisen.

Ungefär en halvtimme efter att larmet lösts ut var Marcus Johansson på plats.

– Man kan inte hänga upp sig på sådant här men det tråkigt när det händer. Det blir merjobb för mig och fastighetsägaren men framförallt för kunderna som blivit av med sina paket, säger han.

Enligt Marcus Johansson har flera personer i samhället den senaste tiden fått paket att hämta i butiken utan att de beställt något. Han misstänker att det var dessa paket tjuven eller tjuvarna var ute efter.

– Som jag har förstått det hela har de gått runt i samhället och tömt brevlådorna för människorna och snott deras identitet och beställt grejer från postorderfirmor hit och dit. Troligen använder de en mobil med kontantkortsnummer och när grejerna ramlar in här får de sms och sedan klipper de rutan för att hämta det, säger han.

Det är ingenting som polisen känner till men heller inte utesluter.

– Vi kommer att utreda det här brett, säger Eva Jirhall.

Enligt Marcus Johansson har posten ett säkerhetssystem som larmar ifrån om någon beställer varor mot postförskott för stora summor. Sådana paket skickar därför butiken tillbaka samma dag.

– Det var en liten miss för dem. Det de fick med sig var en åtta–tio paket som de inte har en aning om vad som är i. Men det de hade beställt rörde sig om 100 000 kronor, säger han.

Han är övertygad om att det rör sig om en liga som är i farten i samhället.

– Det här gör du ju inte impulsivt. Först ska du tömma brevlådorna, sen pricka in att hämta grejerna vid rätt tillfällen. Jag skulle tro att det är ligor som jobbar över en större geografisk zon, säger han.