Annons

Oppositionen till angrepp mot personalpolitik

Oppositionen är kritisk till att personalbristen på medicinkliniken fortsätter, och sågar den röd-gröna personalpolitiken.
Kalmar • Publicerad 5 september 2018 • Uppdaterad 7 september 2018
Malin Sjölander (M), Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L).
Malin Sjölander (M), Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L).Foto: Montage

Personalkrisen på Medicinkliniken i Kalmar har diskuterats länge. Under året har 14 anställda sagt upp sig och ingen har sökt de lediga tjänsterna. Barometern-OT:s artikel om att kliniken därför tvingas anlita bemanningssjuksköterskor har väckt oppositionen.

– Trots eviga löften om oberoende av hyrpersonal från Socialdemokraterna så händer inget, säger Pierre Edström, oppositionsråd för Liberalerna, i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi ser tydligt effekterna av en rödgrön personalpolitik som gått på grund.

Oppositionsrådet Christer Jonsson (C) skyller på den rödgröna majoriteten som först satte stopp för att öppna vårdplatser under 2016 och sedan slog ihop klinikens tre avdelningar i en omdiskuterad omorganisation. Innan dess hade landstinget aldrig några rekryteringsproblem, hävdar han.

– Nu behövs det politiskt stöd för att får fram en handlingsplan för att återställa medicinkliniken i full verksamhet och den behöver redovisas för politiken i landstingsstyrelsen. Vi behöver kanske anslå pengar för att det ska bli möjligt att komma till rätta med problemen, säger han.

Moderata oppositionsrådet Malin Sjölander:

– De pengar som i dag går till hyrpersonal vill vi istället lägga på stora satsningar på den egna sjukvårdspersonalen och på åtgärder som till exempel bättre arbetstider, vidareutbildning, nya karriärvägar, högre löner, bättre arbetsmiljö och minskad byråkrati.

Många av dessa önskemål är på gång, menar Socialdemokratiska landstingsrådet Lena Segerberg, ansvarig för länets sjukhusvård.

– Jag förstår att fast personal tycker att det är jobbigt att få in hyrpersonal, men jag kan inte gå in som politiker och styra hur medicinklinik och ledning rekryterar personal. Som politiker kan jag ge bättre förutsättningar vad gäller löner och arbetsmiljö. Personalen pratar mycket om arbetstidsförkortning för de som jobbar natt, så att de ska få återhämtning. Där är förändring på gång med vårdförbundet, säger hon.

– Sedan kan vi inte enbart höja lönerna för personalen på medicinkliniken i Kalmar utan lönen behöver höjas för all sjukhuspersonal.

Lena Segerberg säger sig ha tät kontakt med sjukhuschefen i ärendet.

– Det finns fortfarande problem, men senast i eftermiddag fick jag veta att man anställt fyra personer som börjar på medicinkliniken i höst. Det är inte heller så att alla lediga tjänster innebär att alla sagt upp sig, det handlar också om utbildning och föräldraledighet. Vid föräldraledighet har vi hyrpersonal. Beroendet av hyrpersonal är ett nationellt problem, säger hon.

Annons

Vad säger du om att personalkrisen pågått så länge?

– Det går ett och ett halvt år tillbaka, då det skedde förändringar på avdelning 17. Det började med personalbrist. Det vi politiker var överens om då var att dialogen med personalen inte fungerat. Men om det ligger bakom situationen i dag har jag inga svar på.

Mer om medicinkliniken:

Pia OlofssonSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons