Omhändertagna: 32 hundar i fint skick

Kalmar Artikeln publicerades

Länsstyrelsens djurinspektörer beslutade att 32 hundar skulle omhändertas så när ägaren kom hem hade polisen varit inne och hämtat alla hans hundar.

I fredags var ärendet uppe i länsrätten då hundägaren överklagat beslutet.
Enligt länsstyrelsens inspektörer handlar det om att de 32 hundarna – vuxna, unghundar och valpar – levde i en miljö som är sliten, smutsig och förenad med stora skaderisker.
Man talar om hundbajs både ute och inomhus, faror i form av en gräsklippare som kan välta om någon valp klättrar upp på den, bräder som ligger på tomten och som hundarna kan skada sig på.
Hundägaren förklarade att han städade två gånger om dagen genom att plocka upp hundbajs, att hundarna aldrig någonsin skadat sig och att de är i bästa skick.
Två vittnen bekräftade att hundarna är i gott förvar, att hundägaren är väldigt mån om sina hundar och hellre köper hundmat till dem än mat till sig själv.
Efter omhändertagandet gjordes en veterinärbesiktning som talar för att hundarna inte utsatts för några faror eller något lidande, de var i perfekt skick.
Länsstyrelsens representanter hävdade att hundägaren redan för ett år sedan fått påpekande om den dåliga miljön och det alltför stora antalet hundar utan att göra något åt det.
Ägaren till hundarna menade att olyckliga omständigheter, såsom rävskabb och kennelhosta, gjort att hundarna blivit kvar fast de skulle ha sålts och placerats ut.
Hundägaren yrkade på att länsstyrelsens beslut om omhändertagande ska upphöra. Dom faller på fredag.