Annons

Ockerrubricering inte huggen i sten

Om de 1,7 miljoner kronorna som läkaren blir återbetalningsskyldig kvinnan inte var en gåva - vad var de då? Det är oklart efter tingsrättens tvistedom. Men i en brottsutredning är frågan relevant.
Kalmar • Publicerad 17 januari 2018

På torsdagen kommer kammaråklagare Thomas Hagman besluta sig för huruvida han kommer att gå vidare med förundersökningen mot den läkare som efter den civilrättsliga tvisten får behålla villan han fått i gåva av en 89-åriga kvinna. Samtidigt förlorar han målet i fråga om de 1,7 miljoner kronor som han påstår ha fått i gåva av kvinnan.

Tingsrätten prövade endast om han kunnat visa att det rör sig om en gåva enligt avtalslagen, och fann att så inte var fallet. I en eventuell brottmålsutredning kan den saken däremot komma upp. Thomas Hagman vill inte föregripa sitt kommande beslut, men förklarar hur resonemanget kan gå i princip.

Annons

– Det skulle kunna röra sig om exempelvis ett lån, att någon överlämnat en summa pengar för investeringar eller förvaltning men där förvaltaren sedan förbehållit sig pengarna. Stöld är det inte fråga om utan i så fall förskingring, säger han.

Brottsrubriceringen i dag handlar om ocker, men det kan komma att ändras.

Har någon till exempel överlämnat 10 000 kronor till en person som sägs vara bra på att investera, gör ett muntligt avtal, och investeraren sedan påstår att det var en gåva - så har den som säger att det är en gåva att bevisa detta. Finns ett ont uppsåt från början kan det klassas som bedrägeri. Om investeraren först i ett senare skede bestämmer sig för att det är en gåva, kan det bli fråga om förskingring, trolöshet mot huvudman, olovligt förfogande eller behörighetsmissbruk. Vilken brottsrubricering det blir bestämmer åklagaren.

Hur Hagman tänker kring det aktuella fallet med läkaren är han förtegen om. Om han beslutar sig för att fortsätta förundersökningen mot läkaren kan han välja mellan att undersöka hela frågeställningen med huset och pengarna, eller sikta in sig på delar av det.

– Det är jag som bestämmer vad som ska utredas. Jag är inte bunden till den civilrättsliga domen. Men det finns ganska starka samband och en utförlig utredning.

Om någon av parterna, läkaren eller kvinnan, beslutar sig för att överklaga tingsrättens tvistedom, har de möjlighet att överklaga hela, eller delar, av domen till hovrätten. En prövning där förutsätter att rätten ger prövningstillstånd.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons