Nytt varningssystem testades under översvämning

Kalmar Artikeln publicerades
Under pågående översvämning kunde SOS Alarm skicka ut varnings-sms till personer som befann sig i närområdet.
Foto:Montage
Under pågående översvämning kunde SOS Alarm skicka ut varnings-sms till personer som befann sig i närområdet.

5000 sms-larm skickades ut till personer som befann sig nära översvämningen i centrala Kalmar under lördagsmorgonen. Det är första gången SOS Alarm prövar det nya larmsystemet i Kalmar.

Nu kan även besökare i Kalmar varnas via sms om de befinner sig nära en händelse som anses farlig. Under lördagens översvämning på Norra vägen kunde SOS Alarm för första gången skicka ut 5000 sms till de personer vars mobiltelefoner positionerades till närområdet.

– Efter en lagändring den första juli i år kan vi positionera telefoner, vilket innebär att vi kan skicka ut larm direkt till personer som är på besök i Kalmar till exempel. Det blir en mycket mer effektiv hantering av utskicken eftersom vi når ut till alla som faktiskt befinner sig i området, säger Linda Bengtsson.

Tidigare har endast telefoner kopplade till ett abonnemang och med en lokal adress registrerad, kunnat ta emot ett så kallat Viktigt meddelande till allmänheten. Men nu är det alltså möjligt att skicka ut sms även till de som inte har sin telefon registrerad i området.

Ytterligare 25 400 larm om översvämningen skickades ut via sms, till de som alltså hade sitt abonnemang registrerat i Kalmar och de nya systemen fungerar parallellt säger Linda Bengtsson.

Enligt uppgift till Barometern var det minst en person som inte hade fått larm-smset trots att den ska ha sin adress registrerad i Kalmar.

– Det är en fråga för operatören, vi har skickat iväg meddelanden men sen är det ju som alltid när man skickar sms att det inte är alltid det kommer fram. Det är inte vi som äger hela vägen utan det är ju operatören som äger tekniken, så det skulle kunna vara att man inte har täckning, säger Linda Bengtsson.