Annons

Narkotikabrottsligheten ska bekämpas: ”Borde vi gjort tidigare”

Under 2019 ska polisen i Kalmar/Öland prioritera arbetet mot den växande narkotikabrottsligheten. Inte en dag för tidigt, enligt gruppchefen Håkan Roupé.
– Vi har varit tvåa på bollen. Det här borde vi ha gjort tidigare, säger han.
KALMAR • Publicerad 14 januari 2019

När polisen i lokalpolisområdet Kalmar/Öland sammanfattar 2018 är det en siffra som sticker ut mer än andra – den för anmälda narkotikabrott: 858 stycken.

Det kan jämföras med 523 under 2017.

Annons

– Jag är oroad över den siffran, 858 narkotikabrott. Men det är så samhället ser ut i dag. Narkotikan genererar också en mängd andra brott som våldsbrott och stölder, säger Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef.

Narkotikan i samhället har dock inte ökat drastiskt mellan 2017 och 2018 utan det handlar snarare om att polisen i Kalmar/Öland har ändrat sitt sätt att arbeta.

– Siffrorna är nästan helt och hållet polisinitierade och ju mer vi kommer in i de slutna nätverken och ju fler kontakter vi får, desto mer får vi reda på, säger Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar/Öland, som tycker att polisen borde ha jobbat hårdare mot narkotikan på ett tidigare stadium.

– Jag tycker att vi har varit tvåa på bollen. Narkotikan är ett problem som har vuxit under flera år, men kanske har kommit lite smygande. Nu har vi i alla fall identifierat det som ett problem och då kommer vi att jobba mot det, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Lokalpolisområdeschefen Peter Lagerström säger att kampen mot narkotikan handlar om ett långsiktigt arbete som inte bara är en fråga för polisen, utan innefattar flera delar av samhället.

– Det måste vara ett samarbete med kommunen, skolor, socialen, näringsliv och inte minst föräldrar. Tillgången på narkotika i vårt område är stor. Under 2019 ska vi fokusera hårt på att motverka tillgången av narkotika och vi vill också bryta rekryteringen av yngre, säger han.

Varifrån kommer narkotikan?

– För det första är det inte svårt att köpa på nätet. Man skriver sin grannes adress och sedan tömmer man deras postlåda när man kommer hem från skolan. När ungdomarna hamnar i det här med droger hör man talas om vilka som säljer, säger Håkan Roupé.

Finns det organiserad drogförsäljning i Kalmar/Öland?

– Inte gängorganiserad som i Malmö, utan snarare brukar det vara en individ med goda kontakter i storstäderna som tar hem knarket för att sedan dela ut det till ett antal personer som i sin tur ger det vidare till ungdomar som säljer. Många ungdomar börjar sälja för att finansiera sitt eget missbruk, säger han.

Annons

Även antalet drograttfyllor ökar, vilket kan ses som ett tecken i tiden.

– Narkotikan finns i hela samhället, i alla klasser och i alla åldrar på ett annat sätt än tidigare, säger Peter Lagerström.

Peter Lagerström.
Peter Lagerström.Foto: Johanna Eriksson

Årssammanställningen visar också att antalet utredda brott i lokalpolisområdet Kalmar/Öland som har överlämnats till åklagare har ökat från 681 (2017) till 745 under 2018.

– Det visar att vi har en bättre fungerande utredningsverksamhet. Det är en viktig del att de som har blivit utsatta för brott får en rättslig prövning, säger Peter Lagerström.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons