MP: ”Unga som väntat länge ska få stanna”

Kalmar Artikeln publicerades
Ett 15-tal unga flyktingar som tidigare bott på Drömhotellet i Mörbylånga har precis flyttat in på Ölands folkhögskola. På måndagen fick Zabiullah Mohammadi, Eshaq Haidari och Abdullah Samadi besök av Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
Foto: Mikael Eklund
Ett 15-tal unga flyktingar som tidigare bott på Drömhotellet i Mörbylånga har precis flyttat in på Ölands folkhögskola. På måndagen fick Zabiullah Mohammadi, Eshaq Haidari och Abdullah Samadi besök av Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Drömhotellet ska stänga. 15 av flyktingarna flyttar nu till Ölands folkhögskola.

På måndagen fick de besök av Miljöpartiets tunga namn i flyktingfrågor, Maria Ferm.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att unga personer som har väntat länge ska få möjlighet att stanna i Sverige, säger hon.

På måndagen kom Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm på ett tvådagars besök till Kalmar, Öland och Nybro.

På Ölands folkhögskola i Skogsby träffade hon ett 15-tal unga flyktingar som tidigare bott på Drömhotellet i Mörbylånga. Nu har de precis flyttat in på skolan, och under tisdagen börjar studierna.

– Jag var nyligen i Göteborg. Där mötte jag väldigt många unga asylsökande som lever som hemlösa och inte vet var de ska sova. Många bor på madrasser i kyrkor över natten, säger Maria Ferm.

Samtalet handlade om flyktingarnas osäkra situation. Den nya gymnasielagen, som skulle ge 9 000 ensamkommande ungdomar en ny chans att få stanna i Sverige, har stött på patrull i flera domstolar.

I den nya lagen, som drevs igenom av Miljöpartiet i samarbete med S och C, sänks kraven på flyktingar att kunna bevisa sin identitet. Just det är något som två domstolar bedömt som omöjligt att tillämpa.

Maria Ferm förklarar varför lagstiftarna valt den vägen.

– Nästan ingen som kommer från Afghanistan kan styrka sin identitet. Sverige godkänner inte den den afghanska id-handlingen tashkira, säger Maria Ferm.

Just nu snabbprövar Migrationsöverdomstolen den nya lagen. Dom väntas inom kort.

– Det går inte att spekulera i hur det kommer gå. Men vi följer processen noga från politiskt håll. Det som är bra är att domstolen lovat att det ska gå fort, säger Maria Ferm.

– Allt hänger på den nya lagen. Ingen vet vad som händer, säger Jamal Ahmadi som just börjat studera på Ölands folkhögskola.
Foto: Mikael Eklund
– Allt hänger på den nya lagen. Ingen vet vad som händer, säger Jamal Ahmadi som just börjat studera på Ölands folkhögskola.

De långa väntetiderna efter flyktingvågen 2015 gjorde att många som var barn när de kom till Sverige hann fylla 18 år innan deras asylansökan prövades. Det ledde till att många som annars skulle fått stanna i stället fick avslag. Därför måste Sverige ta ett extra ansvar, menar Maria Ferm.

– Man ska inte hamna i ett sämre läge för att det tar för lång tid för svenska myndigheter att pröva ens asylansökan.

Vad gör ni om domstolens beslut går emot er?

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att unga personer som har väntat länge ska få möjlighet att stanna i Sverige.

Är ni oroliga för att lagen skulle kunna rivas upp efter valet?

– Det är mycket osannolikt. Det finns partier som är motståndare, men jag upplever att det finns en väldig styrka i det medmänskliga samhället. Det är så många människor från olika partier som har varit med och kämpat.

Jamal Ahmadi är en av de unga män som nu ska börja studera på folkhögskolan. Glädjen över att komma till en ny skola och lära känna svenskar blandas med en stor portion ovisshet, berättar han.

– Allt hänger på den nya lagen. Ingen vet vad som händer. Vi hoppas att de bestämmer sig snart, säger Jamal Ahmadi.

Fakta

Nya lagen prövas av Migrationsöverdomstolen

Den nya gymnasielagen kan ge runt 9 000 ensamkommande en andra chans till svenskt uppehållstillstånd. Lagen trädde i kraft den 1 juli och ska göra att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet om de inleder studier.

Men nyligen underkände två av fyra migrationsdomstolar den nya lagstiftningen och Migrationsverket har beslutat att pausa sin hantering av sådana ärenden för att läget är för rättsosäkert. Migrationsöverdomstolen är högsta instans och kommer att meddela ett prejudicerande beslut inom kort.

Den nya lagen innebär bland annat ett sänkt beviskrav vad gäller den asylsökandes identitet, vilket migrationsdomstolar i Malmö och Stockholm ansett inte anser går att tillämpa.

Källa: TT

Visa mer...