Motornörd bakom rödvit skönhet från 1965

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tobias Johansson i Oskarshamn har en Folkvagnsbuss från 1965 som är i fantastiskt skick. Se mer av bussen i nya delen av Motornördarna på vår webb.
Foto:Jonatan Bergöö
Tobias Johansson i Oskarshamn har en Folkvagnsbuss från 1965 som är i fantastiskt skick. Se mer av bussen i nya delen av Motornördarna på vår webb.

En minutiöst renoverad Folkabuss från 1965 finns i Oskarshamn. Ägare till den rödvita skönheten är Tobias Johansson.

Tobias Johansson köpte den redan för sex år sedan. Husköp och barn kom emellan och det är först de senaste åren som möda lagts på Folkabussen, en lyxvariant med små rutor, soltak och charmiga dubbelöppnande sidodörrar.

– Det har blivit många timmar på den. Jag köpte den i ett chassi, ett gäng lådor, en motor, en framvagn, en växellåda och med sönderkapad front. Allt var isärplockat.

Varför köpte du den?

– Min sambo och jag hade Bubbla innan och vi träffade ett gäng som vi campade med. Vi märkte att en Bubbla och ett tält inte är så trevligt när det regnar. I kompisgänget hade många Folkabussar, som man kan bädda ner och sova en bit från marken i, det kändes lite lyxigt.

Att renovera upp ett gammalt plåtchassi till en skönhet är inte gjort över en natt. Men vännerna från campinggänget har hjälpt till med framför allt plåtarbetet. Normalt sett är det en buss med två säten baktill för åtta personer. Med vännernas hjälp har den byggts om för att kunna användas som campingbuss med fyra bäddar.

Hur reagerar folk när de ser bussen?

– Uppmärksamheten man får är jättehärlig. Så gott som alla på campingen kommer förbi och tar bilder och pratar om den. Många har någon koppling till Folkabussar.

Motornördarna

Motornördarna

Vår tv-serie där vi lyfter fram människor som brinner för saker med motorer. Här möter du allt från Amazonfantaster till fartmonster med 600 hästar under huven.

Visa mer...