Mördade FN-kvinnan begravs i domkyrkan

Kalmar Artikeln publicerades
Zaida Catalán mördades den 12 mars under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.
Zaida Catalán mördades den 12 mars under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

FN-anställde Zaida Catalán, som tillsammans med en kollega mördades under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa, ska begravas i Kalmar domkyrka.

36-åriga Zaida Catalán kidnappades den 12 mars under ett FN-uppdrag i provinsen Kasai i Kongo-Kinshasa. Tillsammans med en amerikansk kollega och tolkar var hon ute på ett uppdrag, då de fördes bort. Zaida Catalán befann sig i landet för att dokumentera brott mot de mänskliga rättigheterna.

Några veckor senare, i slutet av mars, bekräftades att FN-medarbetarna hade förts bort och mördats. Uppgifterna går isär om vilka som utförde morden, rebeller eller regeringssoldater. I veckan visade regeringssidan upp en film som ska visa att det var lokala rebeller som låg bakom.

Reaktionerna från omvärlden blev mycket starka, både internationellt och lokalt. FN-chefen António Guterres och statsminister Stefan Löfven beklagade FN-svenskans död och Sveriges utrikesminister Margot Wallström krävde att de skyldiga ska ställas till svars.

En svensk förundersökning om mord har också inletts.

Zaida Catalán växte upp i Högsby och gick i gymnasiet i Mönsterås. Därefter flyttade hon till Stockholm, där engagemanget i miljöfrågor 2001 förde henne till posten som språkrör för Grön ungdom, ett uppdrag som hon hade till 2005.

Zaida Catalán var utbildad jurist och arbetade både för Miljöpartiet, EU och FN. Hon hade varit på uppdrag i krigshärjade och farliga områden som Afghanistan och Västbanken, och i juli 2016 utsågs hon till humanitär expert för FN i Kongo.

Begravningen hålls i Kalmar domkyrka fredagen den 19 maj.

– Det är en öppen begravning, som vem som helst är välkommen till, men vi vet inte än om det kommer några officiella gäster, säger Per Fjällén på Fonus i Kalmar.