Mildare vintrar ökar giftalgerna i Östersjön

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Kustbevakningen / handout

Med mildare vintrar ökar blomningen av giftiga alger, så kallade cyanobakterier, i Östersjön. Det visar en avhandling från Linnéuniversitetet.

I sin avhandling har Mireia Bertos-Fortis, forskningsingenjör på institutionen för bilogi och miljö, undersökte vilka växtplankton som finns i Östersjön under vissa perioder och isolerade därefter en giftig art – den så kallade Katthårsalgen som är en typ av cyanobakterie. Därefter undersökte Mireia Bertos-Fortis hur algen klarade sig i ett tänkbart framtida klimatscenario i Östersjön. Och det visade sig att cyanobakterien inte bara anpassade sig – utan trivdes och frodades.

– Sammansättningen av växtplanktonen förändras med ett varmare klimat. Det betyder att djurplankton blir tvungna att äta av de giftiga cyanobakterierna, vilket kan ge negativa effekter längre upp i näringskedjan, säger Mireia Bertos-Fortis i ett pressmeddelande.

Linnéuniversitetet ser avhandlingen som en "viktig pusselbit för att förstå effekterna av framtida klimatförändringar i Östersjön".