Annons

Metoo rev sönder bilden av den jämställda svenska mannen

Metoo-rörelsen kom som en hård spark i skrevet. Särskilt på dem som har odlat bilden om den goda jämställda svenska mannen.
Det menar jämställdhetsforskaren Roger Klinth.
LINKÖPING/KALMAR • Publicerad 22 januari 2018
Roger Klinth.
Roger Klinth.

– Plötsligt går det inte att säga att maskulinitetsproblemen är ett invandringsproblem. Diskussionen har ofta handlat om den goda svenska mannen kontra ”de andra”, de här invandrade männen med helt andra värderingar. Metoo kickar rakt in i hjärtat på den svenska manligheten och självbilden av att vi skulle vara världsmästare i jämställdhet, säger Roger Klinth, prorektor och forskare i familje- och jämställdhetspolitik vid Linköpings universitet.

Vittnesmålen från tusentals kvinnor om allt ifrån grova våldtäkter till nedsättande kommentarer som har kommit i samband med metoo-uppropen kanske har överraskat en del. Men inte Roger Klinth.

Annons

– På ett sätt är det här inte ett dugg förvånande om man tittar på den historiska bilden av manlighet. Ända från antiken och framåt så har manlighetens koppling till den kraftfulla sexualiteten alltid funnits med på ett väldigt tydligt sätt. Ända fram till mer moderna mediebilder av manlighet där James Bond är ett klassiskt exempel vars manlighet manifesteras av hans sexuella erövringar, säger han.

En del män säger sig nu vara osäkra på hur de kan agera: ”Kan jag ens krama en kvinna?”. Varifrån kommer den rädslan?

– Det hör jag ofta: Vad vågar jag göra? Har man inte någon form av känsla för det så behöver man nog någon form av terapi för då har man ett annat problem.

Vad bottnar motståndet i?

– Jag tror det handlar mycket om känslan av att man inte vill vara bärare av den här negativa bilden av manlighet. På ett sätt är det inte konstigt att man känner att ”jag är inte den personen”, ”jag vill inte ta ansvar för de här sakerna”. Men även om man inte är en våldtäktsman så finns man i en kulturell ordning där man kan vara medlöpare i vissa fall och där man också behöver stå upp och markera saker.

Roger Klinth påpekar att även om mycket positivt har hänt när det gäller jämställdhet så är samhället fortfarande dominerat av patriarkala strukturer.

– Det är viktigt att se och inte förneka att vi har de här strukturerna fortfarande. Makt och löner har också bäring på vilka friheter män tar sig sexuellt. Det är ingen slump att det är män med maktpositioner som tar sig de friheterna. Den maktpositionen ger andra effekter i systemet. Det här är ett sammansatt patriarkalt system som är lite mer light i dag än det var för 30 år sedan eller 100 år sedan, men ändå väldigt mycket där.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons