Medborgargarde bildat efter tafsande

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Andersson

Ett medborgargarde är redan på plats i Kalmar. Mellan 15-16 personer patrullerade gatorna i lördags och en man med högerextrema åsikter kan vara initiativtagare.

Detta enligt uppgifter till Barometern.

I helgen misshandlade ett medborgargarde invandrarungdomar på Sergels torg i Stockholm. Det var ett organiserat gäng bestående av fotbollshuliganer och medlemmar i högerextrema kretsar. Polisen betraktade detta så pass allvarligt att man efter händelsen nu har upprättat en särskild styrka som ska jobba mot medborgargarden. Nu finns en farhåga för att en liknande sammanslutning finns i Kalmar.

Barometern har skrivit om föreningen Trygg hemgång Kalmar, ett initiativ för att öka säkerheten för de som känner oro på nätterna. Deras syfte är att gå ihop några stycken för att ledsaga, de som vill och känner sig osäkra, till buss, taxi eller hem.

  – Vi följer med som medmänniskor. Inte som väktare, livvakter eller poliser, säger grundaren för det nationella nätverket, Johan Sjöström.

  Trygg Hemgång har en organisation, tydliga riktlinjer, gränsdragningar och säkerhetsrutiner.

  Men under helgen var det full aktivitet på deras slutna Facebookgrupp. Där berättades om en grupp på 15-16 personer som gick runt de centrala delarna av Kalmar och tog rygg på de som betraktades som "invandrare som trakasserar blonda tjejer". Många av kommentarerna var också öppet rasistiska och togs senare bort av moderatorn.

  – De här människorna är inte aktiva eller medlemmar i vår organisation. Vi tar avstånd från allt våld och hat, oavsett vem det är riktat mot, säger Johan Sjöström.

  Det har varit svårt att få bekräftelse på vad som verkligen hände under lördagskvällen. Men enligt en källa till Barometern skulle en person delta i Trygg hemgång Kalmars aktivitet i helgen.

  Efter en missuppfattning hängde personen i stället på ett annat gäng som gick runt för att markera att det inte är okej att trakassera unga tjejer. Enligt en tråd på Facebook avstyrde de potentiella hot. Nätverket, som kallar sig Kvinnofrid, har också lagt ut bilder på misstänkta bilar som rört sig runt Larmtorget.

  Inlägget hyllades av många. "Mycket bra gjort! Men ni glömde sänka ner djuren i Kalmarsund!" var en av kommentarerna.

  Uppgifterna om ett medborgargarde i Kalmar förekommer även i den högerextrema tidningen Nya Tider. "Många av de här männen verkar tro att det är deras rättighet att kränka kvinnor, vi det vill säga svenska män, måste säga ifrån vad gäller sånt här", säger en intervjuad man i tidningen.

  I intervjun berättas också att det inte finns någon politisk agenda med aktionen. Det handlar bara om att få kvinnofrid i Kalmar. Barometern har ringat in mannen som förmodligen är initiativtagare, eller som i alla fall deltog i aktionen. Enligt hans Facebookkonto finns kopplingar till högerextremism. En av de personer som kommenterat ett inlägg tillhörde tidigare närmaste kretsen av nu avsomnade och nazistiska Svenskarnas parti.

  Dagarna före nattvandringen skrev han på sitt konto "I natt sätter vi hårt mot hårt" och bifogade en bild med texten "I support death penalty for rape" (jag stödjer dödsstraff för våldtäkt)

  Enligt uppgifter från andra källor deltog mannen i en kampsportklubb, men uteslöts på grund av sina åsikter eftersom han gjorde skillnad på människors ursprung.

  Lotta Petersson på polisen är positiv till en ökad vuxennärvaro men vill inte ha medborgargarden som tar lagen i egna händer.

  – Det verkar också som de här riktar sig mot en speciell grupp, det är inte så vi vill att man jobbar, säger hon.

  Barometern har sökt mannen som sägs vara initiativtagare.

  Fakta

  Detta har hänt

  Polisen har fått 32 anmälningar från tjejer som uppger att de blivit sexuell ofredande på Larmtorget under nyårsafton. Det har handlat om tafsande såväl inne på en krog som ute vid torget. Barometern berättade om Azamjon Shakirov som räddade en ung tjej från att bli påhoppad och ofredad. Vi har också återgett berättelser från tjejer som blev omringade och ofredade. Polisen satte fyra utredare för att lösa brotten men meddelar att de inte är förhoppningsfulla. Parallellt med händelserna i Kalmar skedde något liknande, fast i desto större skala i tyska Köln. Efter händelsen har över 500 anmälningar kommit till polisen. Strax efter klockan åtta i fredags delade en grupp svartklädda män ut rasistiska flygblad på Sergels torg i Stockholm. Sedan gick de till attack mot alla med ett utländskt utseende. Gruppen beskrev sig själva som medborgargarde.

  Visa mer...