Många vandringsleder att välja på

Kalmar län Artikeln publicerades
Vandra i grupp eller ensam. Det väljer du själv. Att komma ut i naturen kan vara en lisa för själen.
Foto:Arkiv
Vandra i grupp eller ensam. Det väljer du själv. Att komma ut i naturen kan vara en lisa för själen.

Fem mil i Emils hembygd eller 1,6 kilometer vid Eketorps borg. Utbudet av vandringar har exploderat. I Småland och på Öland finns faktiskt hur mycket som helst att välja på.

En vandringstur kan vara strapatsrik och lång med övernattning, frystorkad mat och trangia­kök, men lika gärna en kortare promenad med kaffe i stadsnära miljö. Här är några tips på vandringsleder i länet där information hämtats från bland annat kommunens hemsidor.

Eketorpsleden på sydöstra Öland är en 1,6 kilometer lång slinga ute på alvaret väster om Eketorps borg. På södra Öland går också den längre Mörbylångaleden på drygt 83 kilometer mellan Träffpunkt Öland vid brofästet i Färjestaden och Ottenby vandrarhem i Näsby.

På norra Öland finns en 4,5 kilometer lång vandringsled genom Trollskogen. Från frodiga och svalkande skogar till vackert kustlandskap, en vandring på 4,5 kilometer.

I Småland finns också ett rikt utbud. En av de längre lederna är Ostkustleden, som är 16 mil lång och som ringlar sig runt i Oskarshamns kommun. Leden är indelad i åtta etapper på cirka två mil, och vid ­varje etappslut finns en över­nattningsstuga. Startplatsen heter Lilla Hycklinge, en by inte långt från ­Döderhultarns födelseby Högatorp.

För den som vill vandra i Emil i Lönnebergas fotspår finns Sevedeleden i Vimmerby kommun. Den är sammanlagt 50 kilometer, och går bland annat förbi den tusenåriga eken i Kvill.

I Västerviks kommun finns Tjustleden på 200 kilometer från söder till norr. Strax utanför Västervik finns naturreservatet Gränsö med en 12 kilometer lång led. Här finns allt från fina badvikar till kafé på Gränsö slott.

Hultsfreds kommun har också leder med anknytning till Astrid Lindgrens böcker. Här går både Lönnebergaleden på 55 kilometer och Emilleden, men också Virserums­leden och en strövstig i Järnforsen.

Högsbyleden är 80 kilometer lång och passerar 15 olika sjöar med bad- och fiskemöjligheter. Leden går mellan Bockara och Hornsö och är uppdelad i etapper.

Den ansluter i Mönsterås egen vandringsled som också är 80 kilometer lång. I Mönsterås finns även strövområdet Jungnerholmarna och Lövö naturreservat med olika, kortare stigar.

I Emmaboda kommun kan man vandra i Vilhelm Mobergs fotspår längs Utvandrarleden som även går in i Kronobergs län. En led som är 100 kilometer lång. I Emmaboda finns också den nyare Bielkelden. Den är 6,5 kilometer lång och följer stranden av Grimmamålasjön där den medeltida gården Rostockaholme låg.

I Nybro finns Dackeleden, som i sin tur ­ansluter i Glasbruksleden, som går mellan glasbruken i Boda och Flerohopp, med Orrefors mitt emellan. Totalt 110 kilometer.

På de flesta turistbyråer finns trevliga broschyrer med kartor, oftast gratis, annars för en liten peng.

Ett exempel är Torsåsbroschyren Cykla och vandra, som är fullproppad med leder och sevärdheter: Till exempel den 144 kilometer långa Torsåsleden, som går från kusten in i djupa skogar. Där finns både rast- och övernattningsställen och man kan börja och starta vart man vill.