Lobbyister tar stor plats på M-stämman

Örebro/Barometern-OT:s utsände Artikeln publicerades
Sara Björklund och Lars Hjälmered diskuterade energipolitik under en träff i SKB:s utställningsmonter.
Foto:Mats Andersson
Sara Björklund och Lars Hjälmered diskuterade energipolitik under en träff i SKB:s utställningsmonter.

En moderat partistämma är långt ifrån enbart politik. Runt om i stämmolokalerna finns lobbyisterna. Hela tiden beredda på att sälja in sina budskap.

Utanför kongresshallen står utställarna på rad. Där finns självklart de moderata sidoorganisationer som M-kvinnorna och MUF. Men där finns också ren lobbyverksamhet. Postnord, polisen, Fastighetsägarna, Lärarförbundet och SKB är bara några. Och de är där för att de vill påverka. I montrarna bland informationsmaterial och stora godisskålar är personalen ständigt beredd på att diskutera just sin verksamhet.

– Under de här dagarna kan vi skapa möten och dialoger med politiker under lite mer informella villkor. Sedan har vi också möjligheten att presentera vår skolranking, den är viktig för oss, säger Lars Ullén, Lärarförbundet.

En liten bit bort står Sara Björklund, kommunikatör på SKB, och diskuterar med Lars Hjälmered, moderat talesperson i energipolitiska frågor.

– Inom kort kommer frågor som är viktiga för oss, exempelvis slutförvaringen av utbränt kärnbränsle åter att bli en politisk fråga. Det är regering och riksdag som fattar de slutliga besluten. Därför är det viktigt att vara på plats här. Här finns möjligheten för oss både att informera och att diskutera med de politiker som snart har frågan i sin hand, förklarar Sara Björklund.