Annons

Läsarna om skärmtid: ”Kan variera kraftigt under året”

Flera personer har svarat på vårt formulär om skärmtid. I formuläret bad vi läsarna att beskriva hur de ser på ämnet. Här följer ett urval av röster.
Kalmar • Publicerad 22 april 2019
Foto: isabell Höjman/TT

En som har besvarat formuläret är politikern Michael Ländin.

”Jag är nog uppkopplad 70 procent av min vakna tid på något vis. Kanske mer. Det behöver inte vara mezz, mobil eller mail. Det kan vara ljudböcker, filmer, nyheter, att-göra listor, banken, betala parkering, hitta vägen och så mycket mer”, skriver han bland annat.

Annons

I en intervju berättar han även om när han tog en paus från sociala medier, hur de förhåller sig till skärmtid i familjen och varför han tycker att slösurf till viss del kan fylla en viktig funktion.

Fler läsare om skärmtid

”Min skärmtid består i första hand av jobbtid då jag arbetar hemifrån under vinterhalvåret. Även på sommaren när jag är på min arbetsplats så är mobiltelefon och dator viktiga arbetsredskap. Därför kan skärmtiden variera kraftigt under året. Under min semester blir det mindre skärmtid. Då är det mera att ta fram eventuell e-biljett, kolla tidtabell, köpa biljett för kollektivtrafik och liknande.”

Kvinna 55 år

”Beroende av mobiltelefon? Jag kan inte tänka mig att det över huvud taget går att bli det. Det är ett försök att problematisera ett ickeproblem. TV, video, dator, tv-spel. Allt har teknik- och förändringsrädda, eller till och med -fientliga, försökt demonisera. Nu är det mobiltelefoner och surfplattor. Det vilar ett starkt mått av moralism över att tro att man kan överanvända en mobiltelefon. Kan man vara beroende av en papperstidning? Av böcker?”

Man 44 år

”Jag har inga problem med att slita mig från skärmen men det digitala samhället kräver att man löser problem och skaffar sig kunskap via mobil eller dator så det blir en del skärmtid.”

Annons

Man 50 år

”Mest tidsödande, om jag inte hittar det jag söker direkt.”

Man 69 år

”Skärmen kommer i andra hand. Den tar tid från närvaron att uppleva fågelljud eller ett godmorgon eller hej från medmänniskor. Ringer det stannar jag upp – gång, cykel eller bil – för att kolla vad det gäller. Bra utformad skärm med givande innehåll kan absorbera men jag försöka nöja mig med att hitta det jag sökt, dvs inte skärm för underhållning. Det skrämmande i dagsläget är all den energi som mobiler, datorer med tillhörande serverhallar drar. Ofta är vi omedvetna om detta. Med tanke på klimathotet försöker jag minska skärmtid inklusive onödig omfattning av bilder, loggor, text och streamning, dvs undvika "tomgång" på nätet. I USA talar man nu om "the dirty internet". Här finns mycket att göra! I internets barndom i mitten av 90-talet uppmanade flera arbetsgivare att personalen skulle vara återhållsam med längden på meddelanden och bilder eftersom det kostade i energi. Ditt bidrag till god miljö är alltså att dra ned på antal bilder, text mm som skickas i tid och otid. Träffas IRL istället! Se mobilen som en nödtelefon för korta meddelanden – och bra liksom datorn för äldre som har svårt att komma ut och resa.”

Göran Petersson, forskare inom eHälsa på Linnéuniversitetet, 65 år

”Våra barn 7 och 9 år gamla har 1h skärmtid per dag. På helgen 2h/dag. På sommaren fick de se sommarlovsmorgon varje dag och utöver det 2h skärmtid varannan dag. Fungerar bra. Våra barn blir på dåligt humör om de har för mycket skärmtid. Detta är en bra balans.

Vi vuxna har ingen uttalad skärmtid.”

Annons

Kvinna 38 år

”Två till tre timmar framför datorn på kvällarna är min skärmtid, kan låta mycket för vissa, men under snittet då svensken i snitt sitter tre timmar framför enbart tv per dygn.”

Man 37 år

”Dygnet har alldeles för få timmar för att jag ska kunna få all den skärmtid som önskas...”

Man 62 år

”Skärmar går här hemma för det mesta. Som sällskap, som informationsgivare, som tidsfördriv, som underhållning.”

Kvinna 28 år

Annons

”Som utbildad stresscoach så är skärmtid en av vår tids största faror mot en möjlighet till optimalt välbefinnande. Man måste komma ihåg att vi fortfarande är begåvade med en hjärna från stenåldern. Det betyder kortfattat att de intryck som vi på stenåldern bearbetade på 1 månad bearbetar vi idag på 1 minut. Detta innebär att vi så småningom kraschar.”

Man 61 år

Hur ser du på skärmtid? Berätta gärna genom att svara på vår enkät.

Anton LernstålSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons