Annons

Beslutet: Låter elden brinna ut

Av okänd anledning började sopberget att brinna.
Rökpelaren gick att se långväga ifrån.
Räddningstjänsten har beslutat att låta elden brinna ut.
Trekanten/Smedby • Publicerad 6 augusti 2018
Foto: Helmuth Petersson

Det var vid 08.40-tiden på måndagen som räddningstjänsten larmades till platsen, Moskogens avfallsanläggning mellan Trekanten och Smedby, med anledning av en brand vid industrisorteringen. Styrkor från Kalmar och Nybro var snabbt på plats.

Den tunga, svarta och stickande röken från det brinnande sopberget gick då att se långväga ifrån, exempelvis från andra sidan Kalmarsund.

Annons

– Plast brinner ju med hög temperatur. Det där ska man nog inte andas in, säger Steve Sjögren (S), ordförande för Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR, som driver Moskogen.

Inledningsvis fanns det risk för att elden skulle sprida sig till arbetsbodar, maskiner och den närliggande skogen.

– Från början var det mycket maskiner där, med dieseltankar och annat. I ett tidigt läge var fokus på att flytta undan dem, säger Mattias Sonesson, räddningsledare för Kalmar brandkår.

– Vi kunde se svarta flammor i röken. De landar någonstans och kan sprida elden. Det var därför vi tog in brandflyget. Vi har haft ett fantastiskt samarbete från början med stort stöd från KSRR.

Läsarbild.
Läsarbild.Foto: Privat
En delegation från länsstyrelsen finns på plats för att få information om branden och ta ställning till eventuella miljökonsekvenser.
En delegation från länsstyrelsen finns på plats för att få information om branden och ta ställning till eventuella miljökonsekvenser.Foto: Rasmus Jeppsson

Förutom det brinnande sopberget rörde det sig initialt även om flera små bränder inne på området. Vid lunchtid hade de mindre bränderna släckts men sophögen – som omfattar 10 000 kvadratmeter, är sju meter högt och består av plast som ägs av ett privat företag – brann fortfarande men var under kontroll.

Under dagen var en delegation från Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för KSRR, på plats för att diskutera hur branden bäst kan släckas ur miljösynpunkt.

Beslutet landade i att låta elden brinna ut.

– Vi försöker alltid ta hänsyn till släckvattnet. För att släcka denna typ av brand är det enorma mängder vatten som behövs. Dessutom personal, bilar och kanske helikopter. Beslutet var att låta det brinna och se till att det inte sprider sig, säger Mattias Sonesson.

Vid lunchtid på måndagen var branden under kontroll och räddningstjänsten kunde pusta ut efter en hård förmiddags arbete.
Vid lunchtid på måndagen var branden under kontroll och räddningstjänsten kunde pusta ut efter en hård förmiddags arbete.Foto: Rasmus Jeppsson
– Beslutet var att låta det brinna och se till att det inte sprider sig, säger räddningsledare Mattias Sonesson, till höger.
– Beslutet var att låta det brinna och se till att det inte sprider sig, säger räddningsledare Mattias Sonesson, till höger.Foto: Rasmus Jeppsson

Till att börja med kommer branden att bevakas av räddningstjänsten, för att senare lämnas över till KSRR.

– Det kan nog hålla på i en vecka, kanske till och med längre. Men det blir mindre och mindre brännbart. Och vi ser hur branden kryper neråt i högen, säger Mattias Sonesson.

Annons

På måndagskvällen var räddningstjänsten i Kalmar kvar på platsen och skulle vara det under natten, enligt trygghets- och larmcentralen.

Steve Sjögren (S), ordförande för Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR, som driver Moskogen fanns på plats. "Plast brinner ju med hög temperatur. Det där ska man nog inte andas in", säger han.
Steve Sjögren (S), ordförande för Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR, som driver Moskogen fanns på plats. "Plast brinner ju med hög temperatur. Det där ska man nog inte andas in", säger han.Foto: Rasmus Jeppsson

Amanda SavelandSkicka e-post
Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons