Kvinnor ratade Larmtorget

Kalmar Artikeln publicerades
Lotta Petersson, kommunpolis.
Foto:Montage
Lotta Petersson, kommunpolis.

Inte en enda polisanmälan om sexuella trakasserier på Larmtorget kom in efter nyårsnatten.

I år valde kvinnorna bort nyårsfirande på torget.

Efter förra nyårsnatten, då 33 kvinnor polisanmält att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på Larmtorget, satte polisen in förstärkning vid årets firande. Men till skillnad från förra året var det inte många kvinnor ute på torget vid tolvslaget - en följd av fjolårets händelse, menar Lotta Petersson, kommunpolis.

– Jag var själv på Larmtorget på tolvslaget och det var mest män och pojkar där. Det är min bild och den delas av andra som jobbade då. I år var det betydligt fler män än kvinnor. Kvinnor och de unga tjejerna har valt bort torget.

Hela året har polis, kommun och Kalmar City arbetat för att öka tryggheten i centrum efter mörkrets inbrott, inte minst med anledning av händelserna på nyårsnatten förra året. Belysning sätts upp, patrullerande ordningsvakter har anställts, krogvakter har utbildats och asylsökanden har informerats om lagar och regler. Ändå valde kvinnorna i år att fira på annat håll.

Är det ett nederlag med tanke på alla insatser för att öka tryggheten?

– Det vet jag inte. Det är inte ett polisiärt nederlag utan i så fall samhällets. Det är något vi alla måste grunna på. Man undrar ju var tjejerna var. Det blir en följd av det som hände förra året.

Lotta Petersson tycker att informationsinsatserna efter förra nyårsnatten varit nyanserade. De råd som delats ut till ungdomar har handlat om att välja belysta vägar och gärna ta sällskap med varandra, råd som riktas till både pojkar och flickor.

– Man kan inte komma med råd om att inte ha korta kjolar, säger Lotta Petersson.

Däremot har Lina Isaksson Funke, mediestrateg, inför nyårsfirandet fått flera frågor från journalister om hur kvinnor ska skydda sig från övergrepp. Det menar hon är att fokusera på fel sak och efterlyste på Tvitter för några dagar sedan fler frågor om hur män i stället ska förmås att inte trakassera kvinnor.

– Det är en svår fråga att svara på men man måste börja med att fråga. Jag vill byta perspektivet från de som utsätts till de som begår brottet, säger hon.

Efter årets nyårsfirande har två sexuella ofredanden anmälts. Ofredandena ägde rum inne på en krog, inte på Larmtorget, och begicks av samma gärningsman. Mannen omhändertogs av polis.

Fakta

Nyårsfirande Larmtorget

Efter nyårsfirandet på Larmtorget 2015/2016 upprättades 22 polisanmälningar om sexövergepp med 33 målsägande kvinnor. Alla utom tre ägde rum på torget och kvinnorna berättar att grupper med män tafsat på dem. Männen talade inte svenska.

En person dömdes för ofredande och ytterligare en man ställdes inför rätta.

Visa mer...