Kommunalråd utan makt

Kalmar Artikeln publicerades

"Jag riktar ingen kritik mot någon. Jag är bara så oerhört besviken över att kompetensen i våra frågor inte tas tillvara".

Det säger miljöpartisten Anna Thore. Hon blir kvar som kommunalråd på sina 60 procent - men utan makt.
S och V bildar egen majoritet, sedan socialdemokraterna för en månad sedan ensidigt sade upp den skriftliga överenskommelsen från valet 2010 om samverkan med MP. Redan samma dag portades Anna Thore från de veckoträffar där majoriteten gör upp om agendan.
Anna Thore var huvudansvarig för kommunens miljöarbete och delansvarig för bland annat folkhälsa och integration. Det ansvaret fördelas nu på övriga kommunalråd.
– Men jag tänker driva dessa frågor lika hårt som tidigare, säger Anna Thore, och istället för maktlöshet beskriver hon det så här:
– Jag har inflytande genom diskussioner vi för i korridorerna. Så dialogen finns kvar.
Hon syftar på att hennes arbetsrum är i stadshuset och att hon därför stöter på kommunalråden Johan Persson (S) och Bertil Dahl (V) i fikarummet.
– Jag fortsätter också att ha möten på egen hand med tjänstemännen, säger Anna Thore.
Bakgrunden till det uppsagda samarbetet är hennes partikamrat Jonas Löhnns agerande i bland annat renhållningsförbundet KSRR vars ordförande Steve Sjögren (S) två gånger i domstol fällts för jäv.
Enligt lag får MP behålla alla sina kommunala förtroendeuppdrag. Men turordningen hos ersättarna förändras så att MP alltid träder in sist vid frånvaro hos S och V. Tidigare ersatte V och MP varandra.
Vid kommunfullmäktige i slutet på maj kommer Anna Thore också att sparkas som ordförande för de kommunala bolagen Kalmar Vatten och Kalmar Biogas, och Jonas Löhnn sparkas från Kalmar Science Park AB.