Kalmarhotellen satsar på sina exklusiva rum

Kalmar Artikeln publicerades

Hotellägare i Kalmar ser en allt större efterfrågan på de exklusiva rummen. Nu satsar de för att öka lyxrummens attraktionskraft.

Sommaren är de fina rummens tid på hotellen. De hyrs visser­ligen ut då och då på vintern också, men det är främst under sommaren som man kan ta fullt pris för dem. På Kalmarsundshotellet ser Hotellchef Ulrika Franzén ett kraftigt ökat intresse för de lite finare, men också dyrare, rummen.
– Vi har en otrolig ökad efterfrågan. Man ser många som kanske har lämnat bort barnen och är villiga att betala lite extra för att få lite mer än standard­utförandet.
Och det gäller inte bara på hennes eget hotell.
– Jag tror att om man ser även utanför vårt hus så är det vanligare och ­ vanligare att man vill bryta av mot det ­vanliga och unna sig lite.
Kalmarsundshotellet byggde nyligen en ny våning med två nya så kallade juniorsviter för att möta efterfrågan. De nya rummen är något mindre än den gamla maxisviten men håller högre klass per kvadratmeter.
– Nu på sommaren är det väldigt högt tryck på det rummet, säger Trond Nordby, Slottshotellets vd om hotellets bröllopssvit. I sommar har det bland annat hyrts ut till en icke namngiven skådespelare på Krusenstiernska ­gården.
– Den personen ville absolut ha det rummet, kunde inte tänka sig något annat.
Även på Hotell Packhuset märks intresset för lyx tydligt.
– Det är en trend som ökar hela tiden. Man vill ha ett rum som är unikt stort, unikt utrustat eller med en unik utsikt, säger vd Anna-Lena Bergvall. Enligt henne bokar gäster ofta rum till nästa år redan när de checkar ut.
– Vi har många stamgäster som vill ha exakt samma rum år efter år.
Anna-Lena Bergvall tycker sig också se en generell upprustning av kvaliteten på Kalmars hotell. Att konkurrensen skulle hårdna är inget som oroar henne.
– Det är bara kul att de flesta upp­graderar och på så sätt höjer standarden för hela hotellkalmar.
Inom en snar framtid planerar ­Anna-Lena Bergvall att renovera de finaste rummen på packhuset för att vara ännu mer säker på att locka ­turister.
När sommaren går mot vinter ställs läget i ett annat, kallare, ljus. Då har hotellen i?stället svårt att ta ut fullpris för de finaste rummen.
– Vi får det uthyrt, men att få ut fullt pris för de finaste rummen är svårt i ­januari. Inte ens vårt finaste rum är så fint att man åker till Kalmar bara för att bo i det, säger Trond Nordby.