Kalmarbakelsen är snart en verklighet

Kalmar Artikeln publicerades
Anna Karlsson, bagare och konditor på Kalmar läns museums restaurang och café, Ångkvarnen, har fått äran att ta fram förslaget till det som ska bli den officiella Kalmarbakelsen. 2 bilder
Foto:Anders Johansson
Anna Karlsson, bagare och konditor på Kalmar läns museums restaurang och café, Ångkvarnen, har fått äran att ta fram förslaget till det som ska bli den officiella Kalmarbakelsen.

Arbetet med en speciell Kalmarbakelse går in på upploppsrakan. Faller alla pusselbitar på plats ska bakelsen presentera 17 juni i år.

Under våren släpper historieprofessorn Dick Harrison sin bok om Kalmars historia. Just denna bok är lite av skälet till att arbetet med en Kalmarbakelse startade.

– Kalmars historia innehåller väldigt mycket intressant som hur befolkningen gick från att vara grönsaksodlare till animalisk produktion från mitten av 1300-talet fram till början av 1400-talet. En oväntad konsekvens av pestens härjningar, säger initiativtagaren och historikern Göran Modig.

Efter att ha läst delar av den nya bok Dick Harrison snart ska släppa fastnade idén om ett speciellt bakverk som kan symbolisera Kalmar hos Göran Modig.

– Jag hade ju tidigare också läst Dick Harrissons Historiebok för kakälskare. Min tanke, min idé, är att skapa ett speciellt bakverk, en bakelse, som säljs i Kalmar en alldeles speciell dag, fortsätter Göran Modig.

Förslaget till dag då Kalmarbakelsen ska ha premiär finns, men är inte slutligen beslutat.

– Det förslag vi nu diskuterar är att sälja bakelsen 17 juni, det är det datum då uppgörelsen om Kalmarunionen undertecknades 1397. Det tycker jag är en väldigt passande dag, säger Göran Modig.

Arbetet med att ta fram den nya bakelsen leds av Anna Karlsson och Ida Mortensen som arbetar Kalmar läns museums på restaurang och café, Ångkvarnen.

På fredagseftermiddagen presenterade de ett förslag till hur Kalmarbakelsen kan se ut och smaka för konditorer från Kalmar olika caféer. En bakelse med ingredienser som på olika sätt går att knyta an till Kalmar.

– Det här är vårt tredje förslag. vi har fått göra om och förändra lite några gånger men den bakelse vi serverar i dag är vi väldigt nöjda med, säger Anna Karlsson, bagare och konditor på Ångkvarnen.

Målet är att samtliga caféer i Kalmar ska få testa och tycka till om skapelsen. På plats i Ångkvarnen var Mikael Gustavsson, Fiesta, och Tina Hansson, Kullzénska.

– Bakelsen var väldigt trevlig. Det ska bli jättekul att få vara med och tycka till om hur den eventuellt kan piffas till lite, säger Tina Hansson.

Kommer bakelsen, om den blir verklighet, att säljas av Kalmars konditorier?

– Det skulle jag tro, det handlar ju lite om uppslutningen. Säljer alla andra bakelsen skulle säkert vi också göra det. Det är ju roligt att ha en speciell Kalmarbakelse vi säljer en dag om året, fortsätter Mikael Gustavsson.

Fakta

Kalmarbakelsen

I bakelsen finns bland annat:

# en smörkräm med smak av saffran.

# svartpeppar, muskot och valnötter.

# sockerkaksbottnar med citrussmak.

# toppas med ett marsipanlock som ska vara i gult och röd, Kalmars färger.

Visa mer...