Julbild som inte är äkta vara

Kalmar Artikeln publicerades
"Här syns det tydligt. Jenny Nyströms barn hade ett vänligt ansikte som var bredast kring ögonen och smalnade av mot hakan. I Barometern är ansiktet mer runt", säger förste antikvarien Barbro Johnsson och visar runt på Länsmuseets Jenny Nyström-utställning.
Foto:Anders Johansson
"Här syns det tydligt. Jenny Nyströms barn hade ett vänligt ansikte som var bredast kring ögonen och smalnade av mot hakan. I Barometern är ansiktet mer runt", säger förste antikvarien Barbro Johnsson och visar runt på Länsmuseets Jenny Nyström-utställning.

Experterna är helt överens. Det är inte en teckning av Jenny Nyström som pryder omslaget på Barometerns svartvita jultidning från 1903. Det syns på barnets runda ansikte och på att det saknas signatur, enligt Länsmuseets kännare.

Kalmarfödda konstnären Jenny Nyström har en stor egen utställning på Länsmuseet i Kalmar.

Där träffar vi förste antikvarien Barbro Johnsson, som är museets egen specialist på just Jenny Nyström.

– Titta här, på ansiktet. Jenny Nyström skapade det ideala barnet med ett vänligt, lite runt ansikte som är bredast vid ögonen och som smalnar av ner mot hakan, säger hon och fortsätter.

– Det här ansiktet är mer runt-runt, säger hon och pekar på Barometernbilden från 1903.

Barbro Johnsson bör veta. Hon har gått igenom mycket Jenny Nyström-material, bland annat tittat de 14 000 bilder som finns på museets hemsida.

– Det är svårt att förmedla känslor av ett konstnärskap, men man lär sig tyda det som inte riktigt kan förklaras, säger hon.

Men för att vara riktigt säker kontaktade hon också experten Stig Lindholm i Stockholm. Han utfärdar äkthetsintyg för Jenny Nyström-målningar, och han höll med.

– Ja, han tvekade inte. Dessutom finns det ingen signatur, och det talar för att det inte är en Jenny Nyström, hon var störtnoga med signaturen, säger Barbro Johnsson.

Barometerns svartvita jultidning från 1903 innehåller reportage och berättelser, många från svenska fjällvärlden.

– Då stod Jenny Nyström verkligen på topp. Hon illustrerade i många svenska jultidningar, som Jultomten och Snöklockan i konkurrens med Zorn och Carl Larsson, säger Barbro Johnsson.

Hon tänker på Jenny Nyström när hon ser den svenska serien Fröken Frimans krig, där nya avsnitt börjar sändas i SVT på juldagen.

– Jenny Nyström var en kvinna som arbetade hårt och lyckades leva på sin konst, samtidigt som hon försörjde både maken, sonen och pappan.

– Och 1911 skrev hon ett kontrakt med Eliassons förlag som bakband henne och som tvingade henne att producera väldigt mycket långt upp i åren.

– Men hon var modig och vågade utmana, samtidigt som hon förmedlade utveckling och modernitet i sina motiv, säger Barbro Johnsson.

Jenny Nyström flyttade från Kalmar till Göteborg redan som nioåring, men enligt Barbro Johnsson behöll hon kontakterna med släkt och vänner livet ut.

Ritade hon något för Barometern?

– Nej, jag har inte hittat något om det. Men i Stig Lindholms bok Med penseln som trollspö skriver han att hon illustrerade Landsortstidningarnas julnummer i många år, och medverkade i tidningen Kalmar 1901 till 1903.

Vem tror du kan ha gjort teckningen i Barometern?

– Det är svårt att säga. Men det finns ingen signatur, och då är det mindre troligt att det är någon konstnär. Det kan vara en import, till exempel från England, eller ett bokmärke, säger Barbro Johnsson.

Fakta

Barndom i Kalmar

1854: Jenny Nyström föds i Kalmar. Bor med pappan Daniel, skollärare, mamma Anette och fyra syskon på Norra vägen 6.

1862: Familjen flyttar till Göteborg.

1873: Antas till Konstakademien i Stockholm.

1880: Träffar sin blivande man Daniel Stoopendaal.

1881: Får som första kvinna Akademiens guldmedalj.

1882: Reser till Paris och går på målarskola.

1884: Åker hem till Sverige, ställer ut på flera gallerier, arbetar för olika tidningsförlag.

1887: Gifter sig.

1893: Sonen Curt föds.

1911: Skriver kontrakt med Eliassons förlag för kortproduktion.

1946: Jenny Nyström dör.

(Källa: Kalmar Läns Museum)

Visa mer...