IS-flagga på bro i Smedby

Kalmar Artikeln publicerades

Flera läsare hörde på lördagsmorgonen av sig om en IS-flagga som någon har hängt upp på flera broar i Smedby. Polisen upprättade på lördagsförmiddagen en anmälan om förargelseväckande beteende och tog flaggan i beslag.

– Flaggan är jätteprovocerande. Min pappa ringde och berättade det och jag åkte hit direkt från sängen utan att äta frukost eller tvätta ansiktet, säger Jaafar al Jabiri (C).

– Det känns olustigt att ha personer som sympatiserar med rena massmördare som IS på hemmaplan, skriver en annan läsare i ett mejl till redaktionen.

Flaggan ska enligt Jaafar al Jabiri ha hängts upp under natten.

– Jag såg inte den i går så det måste vara då någon har hängt upp den. Det känns olustigt att alla bilar som kommer till Smedby måste se den, säger Jaafar al Jabiri som har ett starkt engagemang att bekämpa Isis politiskt.

Polisen fick in en anmälan om att den hängde på en bro vid väg 25 i höjd med Smedby, men där hittade de ingen flagga. Den hade någon då redan tagit ner och slängt i diket, alternativt hade den blåst ned. Man hittade dock en som hängde från järnvägsbron över Kläckebergavägen. Patrullen plockade ner flaggan, tog den i beslag och upprättade en en anmälan om förargelseväckande beteende.

– Jag förstår att många tar anstöt av det här, säger vakthavande befäl på polisen.

I Kalmar har man inte tidigare stött på detta och beslutet att ta ner flaggan var därför, menar polisen, inte helt enkelt.

– När det gäller andra symboler, som till exempel hakkorset, finns det ju tydlig lagstiftning, men det finns inte här, säger vakthavande befäl.

Hur flaggorna hamnat på de båda broarna är ännu oklart.

Jafaar al Jabiri har tidigare i år varit med och anordnat en demonstration mot gruppen IS.

– Vi kan inte tro att vi är trygga för att vi bor i ett hus i skogen, detta gör mig väldigt upprörd. Folk dör och detta sprider skräck både hos invandrare och etniska svenskar, säger al Jabiri.